Hamas ile İsrail arasında ateşkes anlaşması

Hamas ile İsrail arasında ateşkes anlaşması

Hamas ile İsrail arasında rehinelerin serbest bırakılması ve geçici ateşkes konusunda anlaşmaya varıldığı bildirildi.

İsrail medyası, bugünkü görüşmelerin ardından İsrail'in Hamas ile esir takası anlaşmasını kabul ettiğini aktardı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, kabine toplantısının ardından, rehinelerin aşamalı olarak serbest bırakılacağını söyledi ve anlaşmanın İsrail güçlerinin çatışmaların devamı için hazırlık yapmasına olanak sağlayacağını sözlerine ekledi. Netanyahu ABD Başkanı Joe Biden'a da teşekkür etti.

"İsrail hükümetinin bu gece zor bir kararla karşı karşıya olduğunu ancak bunun doğru bir karar olduğunu" savunan Netanyahu, savaş kabinesinin de kararı desteklediğinin altını çizdi. Netanyahu, savaşın devam ettiğini ve İsrail tüm hedeflerine ulaşana dek süreceğini dile getirdi.

Anlaşma neyi kapsıyor?

New Arab'ın aktardığı habere göre Hamas ile İsrail arasındaki anlaşma birkaç aşamada gerçekleşecek.

İlk aşamada 5 günlük bir ateşkes yapılacak, 50 İsrailli ve 150 Filistinli mahkum serbest kalacak.

Serbest bırakılan İsrailli rehineler asker olmayacak, serbest bırakılan Filistinli mahkumlar ise kadın ve çocuklardan oluşacak.

Serbest kalan her bir İsrailli için 3 Filistinli serbest bırakılacak.

Söz konusu ilk aşamada Gazze Şeridi'ne insani yardım ve yakıt taşıyan 200 araç giriş yapacak.

Ardından anlaşmanın ikinci safhası başlayacak. Hamas'ın serbest bıraktığı her 10 İsrailli rehine karşılığında İsrail ateşkesi 2 gün daha uzatacak. Bu rehineler de asker olmayan İsraillilerden oluşacak. İsrailli rehinelerin cesetlerinin de takasa dahil olacağı ifade ediliyor.

Serbest bırakılan İsrailli rehine sayısı 99'a ulaştığında ise İsrail, cezaevlerindeki tüm Filistinli kadın ve çocuk mahkumları serbest bırakacak.

Anlaşmanın detaylarının ilerleyen saatlerde netlik kazanması ve her iki tarafın da şartları resmi olarak açıklaması bekleniyor.

Kaynak: Mepa News

tg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
4 Yorum