Hamas yıkıcı saldırıyı planlarken İsrail'i nasıl kandırdı?

Hamas yıkıcı saldırıyı planlarken İsrail'i nasıl kandırdı?

"Bizi şaşırttılar ve havadan, karadan, denizden ani baskınlar düzenlediler"

Dikkatli bir şaşırtma operasyonu, Gazze merkezli grup Hamas'ın yıkıcı saldırısını başlattığında İsrail'in hazırlıksız yakalanmasını sağladı ve buldozerler, planörler ve motosikletler kullanan bir gücün Orta Doğu'nun en güçlü ordusunu alt etmesini sağladı.

Arap ordularının 1973'te savaşa girmesinden bu yana İsrail'in savunmasında açılan en büyük gedik olan Cumartesi günkü saldırı, Hamas'ın iki yıl boyunca askeri planlarını gizli tutarak ve İsrail'i savaş istemediğine ikna ederek yaptığı uyanık hamlelerin ardından geldi.

Hamas'a yakın bir kaynak, İsrail'in Gazzeli işçilere ekonomik teşvikler sağlayarak savaş yorgunu Hamas'ı kontrol altına aldığına inandırılırken, grubun savaşçılarının genellikle göz önünde eğitildiğini ve sürekli eğitim yaptığını söyledi.

Aynı kaynak, Reuters tarafından saldırıya dair hazırlanan habere büyük katkı sağladı. İsrail güvenlik teşkilatından, diğerleri gibi isimlerinin açıklanmasını istemeyen üç kaynak da bu Reuters'ın bu haberine katkıda bulundu.

"Hamas İsrail'e savaşa hazır olmadığı izlenimini verdi" diyen Hamas'a yakın kaynak, 50 yıl önce yaşanan Yom Kippur Savaşı'ndan bu yana bölgendeki en dikkat çekici saldırı planlarını anlattı.

Kaynak, "Hamas son aylarda İsrail'i yanıltmak için benzeri görülmemiş bir istihbarat taktiği kullandı ve bu büyük bir operasyona hazırlanırken kamuoyuna İsrail'le bir savaşa ya da çatışmaya girmek istemediği izlenimini verdi" dedi.

İsrail, Yahudi Şabat'ına ve dini bir bayrama denk gelen bu saldırıya hazırlıksız yakalandığını kabul ediyor. Hamas savaşçıları İsrail kasabalarına saldırarak 700 İsrailliyi öldürdü ve halen sayısı bilinmeyecek büyüklükte İsrailliyi rehin aldı. İsrail o tarihten bu yana Gazze'ye yönelik misillemesinde 400'den fazla Filistinliyi öldürdü.

İsrail ordu sözcüsü Binbaşı Nir Dinar "Bu bizim 11 Eylül'ümüz, Bizi yakaladılar." dedi ve ekledi:

"Bizi şaşırttılar ve havadan, karadan, denizden ani baskınlar düzenlediler"

Hamas'ın Lübnan temsilcisi Usame Hamdan Reuters'e yaptığı açıklamada saldırının Filistinlilerin "İsrail'in askeri gücü ve yetenekleri ne olursa olsun" hedeflerine ulaşma iradesine sahip olduklarını gösterdiğini söyledi.

"Ortalığı birbirine kattılar"

Hamas'a yakın bir kaynak, hazırlıklarının en çarpıcı unsurlarından biri olarak Hamas'ın Gazze'de eğitim için bir İsrail yerleşimi inşa ettiğini, buraya askeri iniş ve baskın eğitimi yaptığını, hatta bu manevraları videoya kaydettiklerini söyledi.

Kaynak, "İsrail elbette bunları gördü ama Hamas'ın bir çatışmaya girmeye hevesli olmadığına ikna oldular" dedi.

Bu arada Hamas, iki milyondan fazla insanın yaşadığı dar bir kara şeridi olan Gazze'deki işçilerin sınır ötesindeki işlere erişimini sağlamayı daha çok önemsediğine ve yeni bir savaş başlatmakla ilgilenmediğine İsrail'i ikna etmeye çalıştı.

Kaynak, "Hamas, İsrail'e karşı askeri bir maceraya hazır olmadığı imajını yaratmayı başardı" dedi.

2021 yılında Hamas'la yapılan savaştan bu yana İsrail, Gazze'de temel düzeyde bir ekonomik istikrar sağlamaya çalışarak Gazzelilerin İsrail'de ya da inşaat, tarım ya da hizmet işlerinde maaşların Gazze'dekinin 10 katı olabildiği Batı Şeria'da çalışabilmeleri için binlerce izin de dahil olmak üzere teşvikler sundu.

"Çalışmak için gelmelerinin ve Gazze'ye para getirmelerinin belli bir düzeyde sükunet yaratacağına inanıyorduk. Yanılmışız," dedi bir başka İsrail ordu sözcüsü.

İsrailli bir güvenlik kaynağı İsrail güvenlik birimlerinin Hamas tarafından kandırıldığını kabul etti. Kaynak, "Para istediklerini düşünmemize neden oldular," dedi. "Ve saldırı başlatana kadar kadar her zaman tatbikatlara dahil oldular."

Hiçbir ipucu yok

Kaynağa göre Hamas'ın gösterdiği itidal bazı destekçilerinin eleştirilerine neden oldu ve bu eleştiriler yine Hamas'ın aklında yeni bir savaş değil ekonomik kaygılar olduğu izlenimini yaratmayı amaçlıyordu.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve El Fetih grubu tarafından kontrol edilen Batı Şeria'da ise Hamas'ın sessiz kalmasıyla alay edenler oldu. El Fetih'in Haziran 2022'de yayınladığı bir bildiride Hamas liderleri, halklarını Gazze'de yoksulluğa terk ederek "lüks otel ve villalarda" yaşamak üzere Arap başkentlerine kaçmakla suçlanıyordu.

İsrailli ikinci bir güvenlik kaynağı, İsrail'in Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya El Sinvar'ın "Yahudileri öldürmek yerine Gazze'yi yönetmekle meşgul olduğuna" inandığı bir dönem olduğunu söyledi.

Kaynak aynı zamanda İsrail'in Suudi Arabistan'la ilişkileri normalleştirmek için bir anlaşma yapmaya çalışırken dikkatini Hamas'tan başka yöne çevirdiğini de sözlerine ekledi.

İsrail uzun zamandır Filistinli grupların içine sızma ve onları izleme becerisiyle övünüyor. Hamas'a yakın bir kaynak bunun bir sonucu olarak planın önemli bir parçasının sızıntıları önlemek olduğunu söyledi.

Kaynağa göre pek çok Hamas liderinin İsrail'e yönelik saldırı planından haberi yoktu ve eğitim sırasında saldırıya katılan 1.000 savaşçı tatbikatın tam amacını da bilmiyordu.

Gün geldiğinde operasyonun dört bölüme ayrıldığını söyleyen Hamas kaynağı, çeşitli unsurları tanımladı.

Kaynağa göre ilk hamle, Gazze'den atılan 3,000 roketlik bir yaylım ateşiydi ve sınır üzerinde planör uçuran savaşçıların saldırılarıyla aynı zamana denk geldi. İsrail daha önce ilk etapta 2,500 roket atıldığını söylemişti.

Paraşütlerle uçan savaşçılar yere indikten sonra arazinin güvenliğini sağladılar ve böylece Hamas'ın özel kuvvetleri Gazze'yi yerleşim yerlerinden ayıran ve İsrail tarafından sızmaları önlemek için inşa edilen güçlendirilmiş teller ve beton duvarlarla çevrili sınıra saldırabildi.

Savaşçılar sınırı aşmak için patlayıcılar kullandı ve ardından motosikletlerle hızla karşıya geçti. Açılan gedikleri genişletti ve daha fazla savaşçı dört tekerlekli araçlarla içeri girmeyi başardı.

"Büyük başarısızlık"

Kaynağa göre özel eğitimli Filistinli savaşçılardan oluşan bir grup, İsrail ordusunun Gazze'nin güneyindeki karargahına saldırdı ve iletişimim hatlarını imha ederek askeri personelin dışarıyla olan ilişkisini kesti.

Hamas'a yakın kaynak, son bölümde rehinelerin Gazze'ye nakledildiğini ve bunun büyük bir kısmını saldırının başladığı ilk saatlerde başarıyla gerçekleştirildiğini söyledi.

Kamuoyunda geniş yankı uyandıran rehin alma eylemlerinden birinde savaşçılar Gazze yakınlarındaki bölgede düzenlenen bir müzik festivalindeki İsraillileri kaçırdı.

İsrailli güvenlik kaynağı konuyla ilgili olarak, "Bu parti (Gazze'ye) bu kadar yakın bir yerde nasıl olabilir?" dedi.

İsrailli güvenlik kaynağı, İsrail askerlerinin Gazze'nin güneyinde tam kontrolü sağladıklarından emin olduğunu bu nedenle Batı Şeria'da artan olaylara müdahale için o bölgeye daha fazla asker sevk edildiğini söyledi. Aynı kaynak Hamas'ın bu durumu fırsata çevirdiğini ifade etti.

Başbakan Binyamin Netanyahu'nun eski ulusal güvenlik danışmanı emekli General Yaakov Amidror Pazar günü gazetecilere yaptığı açıklamada saldırının "istihbarat sisteminin ve güneydeki askeri birimin büyük bir başarısızlığını" temsil ettiğini söyledi.

Nisan 2011-Kasım 2013 arasında Ulusal Güvenlik Konseyi başkanlığı yapan ve şu anda Kudüs Strateji ve Güvenlik Enstitüsü'nde kıdemli araştırmacı olan Amidror, İsrail'in bazı müttefiklerinin Hamas'ın -uzlaşmaya yaklaşacak şekilde- "daha fazla sorumluluk" aldığını söylediğini belirtti.

"Aptalca bir şekilde bunun doğru olduğuna inanmaya başladık" diyen Amidror, "Bu yüzden bir hata yaptık. Bu hatayı bir daha yapmayacağız ve Hamas'ı yavaş ama emin adımlarla yok edeceğiz." ifadelerini kullanıyor.

Kaynak: Mepa News, Reuters

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum