Hangi ülke daha çok test yapıyor?

Hangi ülke daha çok test yapıyor?

Dünyada koronavirüs salgınında toplam vaka sayısı iki milyonu geçerken, hayatını kaybedenlerin sayısı da 160 bini aştı.

Dünyada yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakasının en çok görüldüğü ülke 750 bin ile ABD olurken onu yaklaşık 200 bin vakayla İspanya, 175 bin vakayla İtalya ve yaklaşık 100 bin vakayla Almanya izliyor.

Fakat açıklanan vaka sayıları yapılan Covid-19 testlerine dayandığı için bugün kesin olarak en çok hangi ülkelerin salgından daha çok etkilendiğini söylemek mümkün değil.

Mesela 1 milyonda sadece 35 kişinin test edildiği Hindistan'da toplam 'gerçek' vaka sayısının 2 binlerde olduğunu düşünmek pek gerçekçi değil.

Almanya, ABD ve İzlanda gibi ülkeler ne kadar fazla test yapılırsa Covid-19 salgınının o kadar kolay kontrol edilebileceği sonucuna vararak test sayısını ciddi oranda artırdı.

En çok Covid-19 vakasının tespit edildiği ülkelerde ne kadar test yapıldı?

Aşağıdaki tabloda da görüldüğü gibi, açıklanan Covid-19 vakaları, yapılan test sayısıyla orantılı. Buna göre 1 milyon 300 binden fazla test yapılan ABD'de vaka sayısı 245 bine ulaştı.

Salgının ilk haftalarında ABD'de Covid-19 test kitlerinin piyasada ülke nüfusuna kıyasla yetersiz kalması ve mevcut testlerin pahalılığı, vakaların ülkede ulaştığı nokta konusunda yeterince bilgi vermede eksik kalıyordu.

Daha sonra test sayısını hızlı bir şekilde artıran ABD, günlük açıkladığı vaka sayısında çok büyük bir artış kaydetti.

 

ABD, salgını kontrol altına alabilmek için Güney Kore ve Almanya gibi test sayısını ciddi oranda artırıp, hasta olanları belirlemeyi hedefliyor.

Almanya'da günde 200 bin koronavirüs testi yapılması amaçlanıyor

Tabloda dikkat çeken bir diğer ülke ise, çok sayıda test yapan Almanya.

Başbakan Angela Merkel'e sunulan İçişleri Bakanlığının raporunda, "kötü durum senaryosunu" önlemek için Güney Kore gibi çok sayıda koronavirüs testi yapılması önerildi.

Uzmanlar tarafından hazırlanan raporda, 13 Nisan'dan itibaren günde en az 100 bin test yapılmasını ve bunu nisan sonunda 200 bine çıkarılması istendi.

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn ise haftada 300 ila 500 bin test gerçekleştirme imkanına sahip olduklarını bildirmişti.

Covid-19 pozitif çıkan test oranı neden ülkelere göre değişiyor?

Ülkelerin açıkladığı testlerin hangi oranda pozitif çıktığı bilgisi de, yetkili makamların takip ettikleri stratejileri gösteriyor.

Mesela Fransa, İngiltere ve İran'da pozitif çıkan test oranı yüzde 20'nin üzerinde. Bu ülkelerde sadece hastaneye kaldırılan ağır Covid-19 vakalarına test yapıldığı belirtiliyor.

Örneğin Fransa'da, "aile doktorunuz muhtemelen Covid-19 hastalığına yakalandığınızı söylese bile, eğer hastanelik bir durum yoksa test yapılmıyor, resmi verilere de girmiyorsunuz".

Fakat Fransa ve İngiltere gelecek günlerde test sayılarını artıracakları yönünde açıklamalar yaptı.

Yukarıdaki tabloda da görüldüğü gibi nüfusuna göre test sayısını yüksek tutan Almanya'da pozitif çıkan test oranı sadece yüzde 7.

Türkiye'de ise bu oran yüzde 14,4%.

Fakat nüfusa göre en fazla test yapan ülke Almanya değil.

Bu tabloda belirtildiği üzere, 1 milyon kişi başına en fazla test yapan ülke, 57 bin 459 ile İzlanda. Ülke nüfusunun az olması test yapmak imkanını artırıyor.

83 milyon nüfuslu Türkiye'de milyon kişi başına bin 510 test yapıldı. Fakat Sağlık Bakanlığı yapılan test sayısında artışa gidileceğini ifade etmişti.

Covid-19'un gerçek ölüm oranı daha düşük

Son olarak epidemoloji uzmanları "gerçek vaka" sayısının bilinmediğine dikkat çekerek aslında Covid-19'un öldürme oranının resmi rakamlardan daha düşük olduğunu tahmin ediyor.

Fransa ve İngiltere sağlık otoriteleri, bildirilen Covid-19 vaka, ölüm ve iyileşen hasta sayılarının gerçek sayının çok daha altında kaldığını kabul etmişti.

Gerçek vaka tespitinde iki sorun ortaya çıkıyor. Birincisi, hasta olduğu halde test edilmeyen kişiler var. İkincisi Covid-19 taşıdığı halde hastalık belirtisi göstermeyen ve "asemptomatik" olarak adlandırılan vakalar da var.

Yani herkese test yapılmadan gerçek vaka sayısına ulaşmak neredeyse imkansız.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.