Haşdi Şabi lideri: ABD'yi Irak'tan çıkarmamıza Japonya bile şaşırdı

Haşdi Şabi lideri: ABD'yi Irak'tan çıkarmamıza Japonya bile şaşırdı

Haşdi Şabi lideri Hadi el-Amiri'nin Japonya'nın tecrübelerinden istifade etmek için bilgi ve tecrübelerine dair kendilerine danıştığına ilişkin açıklamaları sosyal medyada mizah konusu oldu.

Bedr Örgütü'nün lideri ve Haşdi Şabi'nin politik yüzü Hadi el-Amiri'nin ABD işgaline son verdiklerine ve Japonya'nın kendilerine bu konuda danıştığına dair yaptığı açıklamalar sosyal medyada komik bulundu ve oldukça farklı tepkilere neden oldu.

Sözleri mizah konusu oldu

Aksi pek çok örneğe rağmen Irak dışında ABD'lilerin işgal ettiği hiçbir ülkeden çıkarılamadığını iddia eden Hadi el-Amiri'nin bu sözleri sosyal medyada mizah konusu oldu.

Hadi el-Amiri konuyla ilgili olarak, "Irak başbakanıyla Japonya'ya gittiğimizde bize dediler ki, siz Amerikalı işgalcileri çıkarmayı nasıl başardınız? Bizi 1945'te işgal ettiler ve hala çıkaramadık, ben de dedim ki çünkü bizde aziz bir halk ve merci var." ifadelerini kullandı.

El-Amiri yanında Japonya'ya gittiğini iddia ettiği Irak başbakanının ismini vermedi.

"Post-modern menkıbe"

Hadi el-Amiri'nin bu sözlerine yapılan yorumlarda Amiri post-modern menkıbe uydurmakla suçlanıyor. Eğer yalan söylemediğini iddia ediyorsa hangi tarihteki hangi ziyarette hangi Japon yetkililerin onlara bunu dediğini belirtmesi talep ediliyor.

Diğer taraftan Amiri'nin ABD'lileri savaşla çıkardığını iddia ettiği Şii mercii Sistani Irak'ın işgalinde verdiği ABD'lilere karşı direnmenin haram olduğuna dair fetvasıyla biliniyor.

Daha sonraları Sistani'nin bu fetvayı ABD'den aldığı 200 milyon dolar karşılığında verdiği ortaya çıkmış, Sistani adına yapılan açıklamada ABD'den bu paranın alındığı kabul edilmişti.

Sünnilere karşı ABD ile işbirliği

İşgal döneminde ABD'ye karşı direniş göstermeyen Hadi el-Amiri'nin liderlik ettiği İran destekli Bedir Örgütü, Sünni direnişçilere karşı ABD ile işbirliği yapmıştı.

2004-2007 döneminde ABD ile savaşan büyük tek Şii silahlı grup olan Sadr Hareketi ile de Bedir Örgütü işgal öncesinden başlayarak baştan beri düşmanca ilişkilere sahip olmuştu.

1998'de Bedir Örgütü Irak'ta kaçak yollardan Sadr Hareketi'nin kurucu lideri Muhammed Sadık es-Sadr aleyhine onun Saddam Hüseyin'in Şiileri bölmekle görevli ajanı olduğuna dair İran'da basılan bildirileri dağıtmıştı.

1999'da Muhammed Sadık es-Sadr Necef'te faili meçhul bir suikastle öldürüldüğünde bu cinayetle itham edilenlerin başında Bedir Örgütü de gelmekteydi.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum