Hazine Bakanı Albayrak: Koronavirüs sürecine en hazırlıklı ülke Türkiye

Hazine Bakanı Albayrak: Koronavirüs sürecine en hazırlıklı ülke Türkiye

"Birçok belirsizlik olmasına rağmen 2020 hedefleri için tutturma konusunda bir endişe yaşamıyoruz"

Türk ekonomisinin koronavirüs salgınını en hafif hasarla atlatması için hükümetin çabaları sürüyor.

Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 100 milyar liralık tedbir setinin ardından bugün de Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, hem piyasalara hem vatandaşa güven vermek için gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Anadolu Ajansı’nın özel yayınına katılan Bakan Albayrak, benzerleri arasında koronavirüsten en az etkilenecek ülkenin Türkiye olacağını söyledi.

Albayrak, ‘‘Birçok belirsizlik olmasına rağmen 2020 hedefleri için tutturma konusunda bir endişe yaşamıyoruz. Türkiye böyle bir küresel sürece en hazırlıklı, en güçlü giren ülkelerden biri, bu süreçten de en pozitif kazanımlarla çıkan ülke olacak. Türk Lirası, Şubat ayı itibarıyla baktığımızda TL çok ciddi pozitif ayrışma yaşıyor. Dolardaki artış değil asıl altındaki artış dikkat çekici. Türkiye faizde, dövizde çok olumlu performans ortaya koyuyor. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde hiç olmadığı kadar para politikası, maliye, ekonomi politikalarında senkronize oldu Küresel tedarik altyapısının sorgulanması Türkiye için fırsat. Türkiye böyle bir küresel sürece en hazırlıklı giren ülkelerden birisi. Küresel tedarik altyapısı büyük bir travma yaşadı. Küresel tedarik altyapısının sorgulanması Türkiye için fırsat. Türkiye böyle bir küresel sürece en hazırlıklı giren ülkelerden birisi Ben, beklenti olarak Türkiye ekonomisinde şu an için bir risk görmüyorum’’ dedi.

Albayrak: ‘‘IMF de sokağa çıkma yasağı da gündemimizde yok’’

Sosyal medya ‘’marketlerde mal yok’’ diye çeşitli manipülasyonlar yapıldığını ancak bunların doğru olmadığını söyleyen Albayrak, sokağa çıkma yasağı ve korona tedbirleri kapsamında açıklanan kaynağı temin için Uluslararası Para Fonu ile (IMF) işbirliğinin hükümetin gündeminde olmadığını da dile getirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı, ‘‘Reel sektörde bu süreçten ciddi anlamda olumsuz etkilenen hiç kimseyi mağdur etmeyeceğiz. Üç ila alt ay sürmesi durumunda atacağımız tüm adımlarımız hazır. B, C ve D senaryolarıyla ilgili Türkiye ekonomisinin minimum etkilenmesi için tüm adımları vakit kaybetmeden atacağız. Türkiye kendine has çok zor bir dönemden geçtiği noktada bile IMF ile aynı yoldan geçmedi. IMF'lik bir durum söz konusu değil. Türkiye'nin mevcut durumu ile buna ihtiyacı olacak bir iklimi yok. Sokağa çıkma yasağı gündemimizde yok’’ diye konuştu.

Prof. Ulusoy: ‘‘Krizde çöküntüyü önleyecek politikalar uygulamak gerekirken sloganvari söylemlerle gidiyoruz’’

Yeditepe Üniversitesi ekonomi profesörü Veysel Ulusoy, Türk ekonomisinin koronavirüs salgınına güçlü bir pozisyonda girdiği yorumlarının gerçeği yansıtmadığı görüşünde.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Profesör Ulusoy, ‘‘Bir ekonomide şu anki değişimden öte, krize hangi foto ile yakalandığınız önemli. TÜİK rakamlarında göre, korona krizine yüzde 14 işsizlik ve yüzde 46 istihdamla yakalandı. Bizim ölçümlerimizle geniş tanımlı işsizlik yüzde 20. Zaten ekonomik kriz varken bu salgının tetiklediği ek krizde çöküntüyü önleyecek politikalar uygulamak gerekirken sloganvari söylemlerle gidiyoruz. Söylenmemesi gereken bütün şeyler söyleniyor. Türkiye’nin 450 milyar dolar tutarında borç stoku, 175 milyar dolarlık kısa vadeli borçları var. CDS primi 600’e yakın giden bir ekonomiden bahsediyoruz. Söylenen rakamlar doğru değil. Borsa 125 binden 85 binlere düştü. Türkiye’nin Dolar karşısında benzer ülkeler kadar değer yitirmediği de gerçeklerle bağdaşmıyor’’ dedi.

Türk Lirası’nın Dolar karşısındaki değer kaybı ve Borsa’daki düşüş sürüyor

Her ne kadar Bakan Albayrak, Türk Lirası’nın Amerikan Doları karşısında fazla değer kaybetmediğini söylese de Profesör Ulusoy’un da dikkat çektiği gibi Amerikan Merkez Bankası’nın faiz indirimine gittiği 3 Mart tarihinde 6 lira olan dolar, bugün (19 Mart) piyasa kapanışı sonrası 6,54’lerdeyedi.

Dolar TL karşısında bugün 0,60 değer kazanırken 3 Mart’tan bu yana TL’nin Amerikan parası karşısındaki kaybı yüzde 9’u buldu.

Borsa İstanbul’daki değer kaybı da sürüyor. 20 Ocak’ta 123 bin 556 puanı gören BIST 30 Endeksi’nin son 15 gündeki kaybı ise yüzde 23’ü aştı. Bugün 84 bin 560’ı gören endeks, öğleden sonra toparlanarak yeniden 85 bin 195 puanın üstüne çıktı.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.