İbrahim Kalın: Suriye'ye kara harekatı halen masada bir seçenek

İbrahim Kalın: Suriye'ye kara harekatı halen masada bir seçenek

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, tepkilere rağmen, Türkiye'nin Suriye'de askeri operasyon düzenlemesinin halen masada bir seçenek olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, tepkilere rağmen, Türkiye'nin Suriye'de askeri operasyon düzenlemesinin halen masada bir seçenek olduğunu söyledi.

Ukrayna'da savaşı "ne Rusya'nın ne de Ukrayna'nın kazanacağını" belirten Kalın, Türkiye'nin barış için arabulucu olmak istediğini, genel barış olanaklı değilse, "yerelleştirilen ateşkesler" elde etmek için çalışacaklarını açıkladı.

İbrahim Kalın, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya girmesi önündeki Türk vetosuna ilişkin de "Türkiye'nin Mayıs ayında yapılması beklenen seçimlerden önce İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik tekliflerini onaylamak için süresinin daraldığını" da sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, Fransız AFP haber ajansı da dahil, bir grup yabancı medya temsilcisi ile İstanbul'da görüşerek Ankara'nın uluslararası gündeme ilişkin görüşlerini açıkladı.

Beşar Esed'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmek için Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yaptığı operasyonları sona erdirmesini istemesinin ardından İbrahim Kalın'ın, Suriye'ye operasyonun masada bir seçenek olduğunu söylemesi dikkat çekti.

Suriye'ye olası bir operasyon konusunu değerlendiren Kalın, Aralık ayı sonunda Türkiye ve Suriye Savunma Bakanları arasında Moskova'da yapılan görüşmeyle başlatılan "siyasi süreci desteklemeye devam ettiklerine dair" güvence verdi. Kalın "Maruz kaldığımız tehdit seviyesine göre operasyon masada hala bir seçenek" dedi.

Savunma bakanları Şubat ortasında görüşecek

İbrahim Kalın, Türkiye ve Esed rejimi Dışişleri bakanlarının Şubat ayı ortasında yapılması planlanan görüşmesinden önce, iki ülkenin savunma bakanlarının yeni bir toplantı yapacağını da açıkladı. Suriye topraklarında Kürt güçlerinin varlığına dikkat çeken Kalın, "Biz sınırlarımızda güvenlik istiyoruz. Suriye devletinin çıkarlarını ya da Suriyeli sivilleri asla hedef almıyoruz" diye konuştu.

Kalın, Türkiye'nin 2019'daki son Suriye operasyonunun ardından, "Rusya ve ABD tarafından vaat edilen güvenlik garantilerinin tutulmadığını" ve Kürt savaşçıların söz verildiği gibi sınırdan 30 km geriye çekilmediğinin altını çizdi.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

katki.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.