İdlib'de son durum

İdlib'de son durum

Rejimin sürekli olarak askeri sevkiyat yaptığı İdlib hattındaki son durum

Türkiye ve Rusya arasındaki İdlib özelindeki Suriye görüşmeleri sıkı bir şekilde devam ederken, Rusya ve İran tarafından desteklenen rejim koalisyonu İdlib'e yönelik gerçekleştirilmesi beklenen saldırı için askeri sevkiyatlarını sürdürüyor.

Rusya ve İran destekli rejim koalisyonu uzun bir süredir İdlib'e yönelik saldırı için birkaç cephe hattına askeri yığınak yaparken, muhalifler de ellerindeki mevcut cepheleri güçlendirmeye başladı.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Tahriru'ş Şam Heyeti'ne (HTŞ) bağlı muhalifler İdlib kırsalındaki birçok noktada bulunan cephe hatlarını yeni hendekler ve barikatlarla güçlendiriyor.

Rusya ve Türkiye arasındaki görüşmeler devam ederken İdlib'e yönelik Halep veya Doğu Guta'dakine benzer bir saldırının gerçekleştirilmesi, Türkiye'ye doğrudan yeni bir göç akımının başlaması anlamına geliyor. 

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre İdlib'de en az 3 milyon sivilin yaşadığı tahmin ediliyor. Rusya ve İran destekli rejim koalisyonunun İdlib'e yönelik klasikleşmiş saldırılarını başlatması durumunda büyük ölçekli bir sivil kaybı yaşanacağı ve oluşacak yeni göç dalgasının doğrudan Türkiye'yi etkileyeceği düşünülüyor.

Rejim koalisyonuna bağlı güçlerin bölgeye yaptığı askeri sevkiyatlar incelendiğinde, muhtemel İdlib saldırısında kullanılacak silahların daha önde Halep ve Doğu Guta gibi çok fazla sivilin yaşamını yitirdiği saldırılarda kullanılanlarla aynı olduğu görülmekte.

Rejim koalisyonunun İdlib hattına yaptığı sevkiyattan görüntüler:

Rejim koalisyonunun muhtemel İdlib saldırısına yönelik birçok muhalif grup teyakkuz haline geçmişken bu gruplar arasında kilit rolü üstlenenin HTŞ olduğu biliniyor. 

Muhalif grubun lideri Ebu Muhammed el Cevlani tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada, silah bırakmayacakları ve rejimin İdlib saldırısına son ana kadar direnecekleri ifade edilmişti.

Cevlani ayrıca rejimle bir anlaşma yapmanın da mümkün olmadığını belirtip, bunun bir "ihanet" olacağını kaydetmişti.

Cevlani'nin açıklamasıyla birlikte İdlib ve Lazkiye kırsalındaki birçok bölgede mevcut savunma hatlarını gezdiği biliniyor. Muhalif lider ayrıca kontrolleri altındaki bölgelerde yerel kanaat önderleriyle de görüşmeler gerçekleştiriyor.

İdlib'de neler yaşanacağı konusu Rusya ve Türkiye arasındaki son görüşmeyle doğrudan ilişkili olsa da Rusya ve İran destekli koalisyonunun yaptığı askeri sevkiyatın boyutları İdlib'in geleceği konusunda bir fikir veriyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum