Halid Abdurrahman

Halid Abdurrahman

İdlib’de Türk-Rus ortak devriyesine saldırı

İdlib’de Türk-Rus ortak devriyesine saldırı

Bu sabah saatlerinde İdlib’in güneyindeki M4 karayolu üzerinde Türk-Rus ortak devriyesine yönelik yeni bir saldırı gerçekleştirildi.

Böylelikle 15 Mart tarihinden bu yana belli aralıklarla İdlib’deki M4 karayolu üzerinde Türkiye ile Rusya’nın icra ettiği ortak devriye programlarına yönelik saldırılara bir yenisi daha eklendi.

Sabah erken saatlerde İdlib’in güneyindeki (Halep-Lazkiye) M4 karayolu rotası üzerinde başlayan devriye faaliyetleri esnasında Ariha yerleşimi güneyinde bir Rus askeri aracının (BTR-82A) hedef alındığı haberi yerel kaynaklarca dolaşıma sokuldu.

Saldırıda Rus askeri aracının RPG ile hedef alındığı iddia edilmiş olsa da, olayın ilk anlarında gelen bu açıklamanın doğruyu yansıttığını söylemek saha dinamikleri ele alındığında pek mümkün değil.

Çünkü devriye rotası üzerinde yani, saldırının gerçekleştirildiği bölgede insansız hava araçları da dahil olmak üzere alınan güvenlik tedbirleri, coğrafi şartlar ve saldırıyı gerçekleştiren grubun edindiği tecrübe, bu şekilde yakın mesafeden bir saldırı ihtimalini azaltıyor.

Saldırı sonrası servis edilen ilk görüntülere göre, Rusya’ya ait askeri aracın (BTR-82A) daha önceden yol kenarına yerleştirilen bir el yapımı patlayıcıyla (EYP) hedef alındığı, Rus askeri aracının saldırı sonrası kontrolden çıkarak yolun orta kısmında şeritleri birbirinden ayıran beton blokların üzerine çıktığını değerlendirmek mümkün.

EgP6orKWoAQnERh

Saldırı sonrası olay yerindeki Türk ve Rus askeri araçlarının güvenliği sağlamasının ardından Türk Silahlı Kuvvetlerine ait bir çekicinin hedef alınan Rus askeri aracını bölgeden uzaklaştırdığı görülüyor.

Yukarıdaki fotoğrafa dair belirtilmesi gereken bir diğer nokta da, aynı fotoğraf karesindeki Türk askeri araçlarının sayısıdır. Bu kareden de Türk askerlerinin saldırı sonrası bölgedeki güvenlik çemberinin oluşturulmasında etkin rol aldığı anlaşılmaktadır.

Nitekim saldırı sonrasında Türkiye Milli Savunma Bakanlığı tarafından sosyal medya üzerinden yapılan açıklamalarda, saldırı sonrasında bölgenin ateş altına alındığı belirtilmiş ve şu ifadeler kullanılmıştı:

"Türkiye-Rusya Federasyonu 05 Mart Mutabakatı çerçevesinde; İdlib’teki M4 karayolunda icra edilen 26’ncı Birleşik Kara Devriyesi esnasında meydana gelen patlama nedeniyle konvoydaki bir araç hafif hasar görmüştür. Bölge derhal ateş altına alınmış, operasyon devam etmektedir."

2 Rus askeri personeli yaralandı

Diğer yandan Rusya’nın Suriye’deki “Tarafları Uzlaştırma Merkezi” tarafından yapılan açıklamada, M4 karayolu üzerinde meydana gelen saldırıda Rus askeri aracının hedef alındığı ve 2 Rus askeri personelinin yaralandığı ifade edildi.

Rus Interfax ajansının da bir süre sonra servis ettiği ve ‘Uzlaştırma Merkezine’ dayandırdığı haberde de 2 Rus askeri personelinin yaralandığı ifade edilmiş, ilk tedavileri olay yerinde sağlanan personelin durumlarının iyi olduğunu belirtmişti.

Belirtmek gerekir ki Suriye’de Türkiye ile ortak kara devriyelerini icra eden Rus askeri personeli, Türkiye’deki Jandarma benzeri bir yapı olan Rus Askeri Polis birimine bağlı unsurlardan oluşuyor.

TSK’ya ait bir askeri çekici tarafından bölgeden tahliye edilen Rus askeri aracı:

rrr20 08 25 12 14 12

Saldırıda hedef alınan BTR-82A:

EgSJYeMWkAAEt a

Saldırıyı Hattab Şişani Ketibeleri üstlendi

Bugünkü sadırıyı da tıpkı geçen üç saldırıda olduğu gibi ‘Hattab el Şişani Ketibeleri’ isimli grup üstlendi.

Bu grup tarafından daha önce de Türk-Rus ortak devriyelerine yönelik el yapımı patlayıcı ve bomba yüklü araçla saldırılar gerçekleştirilmişti.

Bu saldırılar sırasıyla şu şekilde:

– 16 Haziran: Rus askeri aracına yönelik el yapımı patlayıcı saldırısı

– 14 Temmuz: Rus askeri aracı merkeze alınarak bomba yüklü araç saldırısı

– 17 Ağustos: Türk askeri aracına yönelik el yapımı patlayıcı saldırısı

– 25 Ağustos: Rus askeri aracına yönelik el yapımı patlayıcı saldırısı

Ancak bu grup geçmiş saldırıların her birinde o saldırıya dair bir görsel materyal servis ederken, en azından saldırının gerçekleştirildiği bugün, son saldırıyla ilgili herhangi bir görsel servis etmedi. (Sonradan yayınlanması imkan dahilinde) Bunun yerine sadece klasikleşmiş açıklamayla saldırının sorumluluğunu üstlendiğini duyurdu.

Daha önceki değerlendirmelerde de Türkiye ve Rusya’nın İdlib’deki ortak devriye faaliyetlerinin hedef alınma sürecinin devam edebileceğini ifade etmiş olmakla birlikte, saldırıların sadece devriyeler özelinde değil, farklı şekillerde de gerçekleştirilebileceğini eklemek gerekli.

twtbanner-001.jpg

Bu yazı toplam 9215 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Halid Abdurrahman Arşivi