İmamoğlu: İBB bütçesine ihanet edildi

İmamoğlu: İBB bütçesine ihanet edildi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, belediyeye ait kiralık araçlardan dolayı bütçeye ihanet edildiğini söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Habertürk'te Didem Arslan Yılmaz'ın moderatörlüğündeki programda Nevzat Çiçek, Veyis Ateş ve Deniz Zeyrek'in sorularını yanıtladı.

Kanal İstanbul projesinin İstanbul'un doğası için büyük bir hata olduğunu söyleyen İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bu konuyu görüşmek istediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan randevu talep edip etmediğiyle ilgili bir soruya İmamoğlu, "Bulunmadım, çünkü bizi yeniden davet edeceklerini belirttiler. Komisyonlarla bir ortak çalışma masasıyla ilgili teşekkür ettim. Geçen hafta bir gazetede çağrının yapılacağı noktasında bir haber çıktı. Ama henüz bir çağrı yapılmadı" dedi.

İBB Başkanı, Yenikapı'da sergilenen makam araçlarının tümünün iade edildiğini söyledi.

İmamoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları şöyle:

"Bütçeye ihanet edildi"

Yıllık 50 milyon liralık israf yapıldı. Ama buna bir şey olmaz dediler. İBB'de bütçeye ihanet edildi.

Sadece internete 2,5 milyon lira harcamışlar. İBB'den maaş alan 1025 öğretmen var. Eğitimcilere yılda 84 milyon lira harcanıyor.

Şantiyelerin İstanbul adına bir kısım fiziki riskleri var. Yarım kalan şantiyeler, kuyular. Duran yatırımlar, elbetteki deprem meselesi. Mülteci meselesi her ne kadar merkezi hükümetin meselesi gibi görünse de.

Her şeye rağmen İstanbul'da belediye başkanlığı yapmış, yönetmiş birisiyle konuşmanın kolay olacağını düşünüyorum. Netice itibarıyla ne benim şahsi meselem ne de sayın Cumhurbaşkanı. İstanbul'un çıkarına olan, geleceğe dair atılacak adımlar meselesi. İkna edilmesi gereken hususlar var mıdır? Bir iki husus vardır. Ters düştüğümüz belki tartışılması gereken bazı hususlar vardır. Ama güncel konularda ters düşeceğimizi sanmıyorum.

İki devlet bankasının çok radikal siyasi tavırla davranış biçiminin bu kadar netlikte sayın Cumhurbaşkanı'nın önünde bir sephayla konulduğunu düşünmüyorum.

Kürtçe kurs

Kürtçe kurs talebi ölçülecek, talep varsa verilecek.

Kürtçe konuşan bir hastaya, gerekli görülürse onun dilinde konuşan bir bakıcı gönderilecek. Neden dilini bilmediği biri baksın ona.

"Belediyenin borcu 30 milyar liranın üzerinde"

Şu an Türkiye'de her yönüyle ekonomi, sadece belediyelerin müteahhitlerle sorunu yok. Şu anda kamunun bütün birimlerinde, bakanlıklarda, harcaması olan bütün iştiraklerinde TOKİ vesaire gibi, bu anlamda sorun yaşamayan hiçbir kurum yok.

Biz de onlardan biriyiz. Ama İstanbul bu konuda kapasitesi ve kabiliyeti en yüksek yerlerden biri. Elbette sıkıntılarımız var. Ama ilk mecliste bunu aştık. Borçlanmayla ilgili arkadaşlarımız belli dilimde bize borçlanma hakkını verdiler. Borçlanma şöyle bir şey değil, 'hakkımızı aldık, yarın gidip borçlanalım'. Muazzam bir takvimi yönetiyoruz. Biz bütçeyi 3 milyar liraya yakın aşağıya çektik.

8 milyarlara kadar yaptığımız tasarruflarla indirdiğimizi düşünüyoruz. Kamulaştırmayla ilgili büyükşehirin politikaların doğru yürümediğini tespit ettik.

Biz şu anda mali durumda en önemli gördüğümüz meselelerin başında yürümeyen metro hatları.

Göztepe-Ümraniye ile ilgili protokol yaptık. Yaklaşık iştirak şirketlerinde, ihaleye giremeyen iştirak şirketlerimiz, vergi ve SGK borçları var. Sadece büyükşehir belediyesiyle ilgili iştiraklerin 750 milyon liraya ulaşan vergi ve SGK borçlarını ödemeye başladık. Son 5 yılın bize bıraktığı vergi borçları, ihalesi yapılamayan büyük işler.

Bunların çözümünü bulmamız aslında hem sayın Cumhurbaşkanının, sistem olarak aynı zamanda AK Parti Genel Başkanı'nın mesul olduğundan bahsediyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin borcu 30 milyar üzerinde. Şu an cari borç 30 milyar liranın üzerinde.

Sakal tartışması

Sakalla ilgili tek bir yönetmelik var o da İçişleri Bakanlığı'nın güvenlik görevlileri ile ilgili sakal yasağı vardır. Onun dışında bizim hiçbir yasağımız yok. 

Belediyeye ait araçlar bakanlar ya da bürokratlar tarafından kullanıldı mı?

Birçok aracın 31 Mart ya da 5 Mayıs'tan önce iade edildiğini düşünüyoruz.

Cumhurbaşkanı adayı olmayı düşünüyor mu?

Ben çok sağlıklı bir belediye başkanı olarak önüne 5 yıllık planı yapmışi işine her sabah aşkla başlayan, işine odaklanan bir belediye başkanıyım. Ben bu süeci çok keyifle yönetiyorum. Zihnine başka bir düşünceyi koyan insan hiçbir başarı elde edemez. Yarın ne olacağım diyen insan başarılı olamaz. Size ait olmayan bir sürece dair tanımda bulunmak sizi tamamen yanlışa sürükler.

Dünyada en başarılı belediye başkanlarından birisi olmayı başarmak istiyorum.

Mart 2024 ayına kadar belediye başkanıyım.

Sevinç İnönü'nün daveti

Bana yapılan davet, seçim döneminde Sevinç Hanımın evine gittiğimde bana sizi ağırlamak istiyorum dedi. O zaman ne Emre Deniz'den ne Ahmet Türk'ten haberim var.

Ben genel başkanına saygısızlık yapacak biri değilim. Benim genel başkanım var ve ona minnet duyuyorum.

Benim genel başkanım muazzam bir başarıya imza atmıştır. Bu aldığı oy oranından gelmiyor, yaptığı siyaset mühendisliği başarısından geliyor.

Süreçlerin insanın önüne neyi getireceği belli olmaz.

2018'in ekim ayında İBB Başkanı olacağım dedim mi demedim. Ama genel başkanımız bunun ısrarla doğru olduğunu söyledi. Biz bu süreci 3 ay tartıştık. Ben istiyorum, istemiyorum da demedim.

Diyarbakır'daki annelerin oturma eylemine katılacak mı?

Ben buradan kalkıp Diyarbakır Anneleri'nin yanına gidersem şovmen olurum. Benim için Cumartesi Anneleri de Diyarbakır anneleri de birdir. Çocukları kaçırılan annelerin yanındayım.

Ama ben bir belediye başkanı olarak buradan oraya gidemem. Eğer 30 belediye başkanı toplanıp oraya gidecekse buyrun ben de giderim.

Öğrencilere burs

Öğrencilere belediye olarak burs vereceğiz. CHP'nin burs konusuyla ilgili itirazı, KYK üzerinden ortak tespit ve belediyelerin burs vermesiyle ilgiliydi. Biz iştiraklerimizin iştigal alanları üzerinden vereceğiz. Şu anda araştırmasını yapıyor arkadaşlarım.

İlk etapta en az 15 bin öğrenciye 400 TL burs verilecek.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.