"İngiltere Ukrayna'ya Storm Shadow seyir füzesini teslim etti"

"İngiltere Ukrayna'ya Storm Shadow seyir füzesini teslim etti"

CNN International'ın haberinde İngiltere'nin birden çok sayıda uzun menzilli Storm Shadow seyir füzesini Ukrayna'ya teslim ettiği ileri sürdü.

İngiltere'nin, "Storm Shadow" uzun menzilli füzelerini Ukrayna'ya teslim ettiği öne sürüldü.

Üst düzey Batılı kaynaklar, CNN'ye yaptığı açıklamada, İngiltere'nin havadan da fırlatılabilen ve yaklaşık 250 kilometre menzile sahip Storm Shadow isimli uzun menzilli seyir füzelerini Rusya'ya karşı taarruz öncesinde Ukrayna güçlerine tedarik ettiğini söyledi.

Bir Batılı kaynak, İngiltere'nin daha önce Ukrayna'yı uzun menzilli füzelerle donattığına dair açıklamalar yaptığını ve şimdi de Storm Shadow füzelerini Kiev yönetimine verdiğini söyledi. İngiltere'nin kaç adet füzeyi Ukrayna'ya tedarik ettiği bilinmiyor.

İngiltere'nin yalnızca Rusya işgalindeki toprakları vurma karşılığında Kiev'e söz konusu seyir füzelerini tedarik ettiği belirtiliyor. Ukrayna İngiltere'ye verdiği söz doğrultusunda Storm Shadow füzeleriyle Rusya topraklarını hedef almayacak.

İngiliz yetkililer, birçok kez Kırım'ı Ukrayna toprağı olarak gördüğünü ve yasa dışı olarak ilhak edildiğini savunuyordu. Bu kapsamda Ukrayna'nın Rusya'nın ilhak ettiği Kırım'ı Storm Shadow füzeleriyle vurabileceği düşünülüyor.

Öte yandan İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace'ın Ukrayna'ya Storm Shadow füzelerini gönderdiğine dair Avam Kamarası'nı bilgilendirmesi bekleniyor.

Storm Shadow füzeleri Ukrayna'ya ait Sovyet yapımı savaş uçaklarına entegre edilebiliyor ve Rus topraklarına doğru ateşlenme menziline sahip.

Ukrayna'nın savaşın başlamasından bu yana böylesi uzun menzilli bir füzeyi Batılı devletlerden teslim almak istediği biliniyordu. Daha önce Rusya topraklarına çeşitli hava saldırıları gerçekleştirdiği belirtilen Ukrayna, hibe edilen silahları Rus topraklarına doğru başlatmayacağına dair Batılı ülkelere daha önce güvence vermişti.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak şubat ayında, ülkesinin Ukrayna'ya uzun menzilli silah sağlayacak ilk ülke olacağını söylemişti.

Öte yandan Storm Shadow füzeleri, Ukrayna kontrolündeki topraklardan Kırım'ın en büyük şehri Sivastopol ve Rusya'nın Karadeniz filosunun ana karargahına ateşlenebilecek menzile sahip.

Avrupa ve Basra Körfezi'nde bir dizi ülkenin cephaneliğinde bulunan Storm Shadow uzun menzilli füzeleri daha önce İngiltere tarafından 2003'te Irak'ta, Fransa, İtalya ve İngiltere tarafından 2011'de Libya'da kullanılmıştı.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.