"İngiltere Umman Körfezi'ne 100 asker gönderdi"

"İngiltere Umman Körfezi'ne 100 asker gönderdi"

İki petrol tankerinin saldırıya uğramasının ardından Birleşik Krallığın acil müdahale gücü oluşturma amacıyla Umman Körfezi’ne 100 denizciden oluşan birlik gönderdiği öne sürüldü.

İngiliz The Sun gazetesi, askeri kaynaklara dayandırdığı haberinde, Birleşik Krallığın iki petrol tankerine yönelik saldırıyla ilgili acil müdahale gücü oluşturma amacıyla Umman Körfezi’ne 100 denizciden oluşan birlik gönderdiğini iddia etti. 42’inci Commando’ya bağlı donanmanın Plymouth limanından hareket ettiği belirtildi.

Gazeteye göre, İngiliz donanmasının olası bir çatışma durumunda bölgeyi korumak için görev yapacak.

İngiltere ordusu ve istihbarat yetkilileri, Hürmüz Boğazı yakınlarındaki saldırıyla ilgili açılan uluslararası soruşturmaya katılım gerçekleştirmişti. ABD, saldırının arkasında İran Devrim Muhafızları’nın olduğunu savunuyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, haftasonu yaptığı açıklamada saldırıların arkasında İran’ın olduğu konusunda “neredeyse” emin olduklarını söyledi. Hunt, “Umman Körfezi'ndeki iki gemiye yapılan saldırıyı kınıyorum. Kendi değerlendirmemiz, saldırıların sorumluluğunun neredeyse kesinlikle İran’a ait olduğu sonucuna varmamızı sağlıyor. Bu son saldırılar İran’ın davranışını dengesizleştirici bir yapıya dayanıyor ve bölge için ciddi bir tehlike oluşturuyor” ifadelerini kullanmıştı.

İran Dışişleri Bakanlığı Avrupa İşleri Bakan Yardımcısı Mahmud Brimani ise “İran karşıtlığı” olarak nitelendirmişti. Suçlamaların “kabul edilemez” olduğunu söyleyen Brimani, ABD ve İngiltere’nin herhangi bir delil olmaksızın “acele ve kör” bir tavır sergilediğini vurgulamıştı.

Türkiye saldırıyı kınadı

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Umman Körfezi'nde iki petrol tankerine yapılan saldırıyı kınıyoruz. Son bir ay içinde Körfez bölgesinde ticari gemilerin ikinci defa hedef alınmasından endişe duyuyoruz" ifadeleri kullanılmıştı.

instabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.