Iraklı göstericiler Bağdat hükümetine bir hafta mühlet verdi

Iraklı göstericiler Bağdat hükümetine bir hafta mühlet verdi

Irak'ın güneyindeki göstericiler, yayınladıkları ortak bildiride, Bağdat hükümetine taleplerinin kabulü için bir hafta süre verdi.

Irak’ta Sinek Meydanı’nda Hasan ez-Zeyd isimli aktivistin hayatını kaybettiği ve 27 kişinin yaralandığı arbede sonrasında başkent Bağdat’ta bulunan Hıllani ve Vesbe meydanlarında sakin bir atmosfer hakim oldu.

Aktivistler çevik kuvvet ekiplerinin bilinmeyen sebeplerle Cuma akşamı saat 19.00’da Sinek Meydanı’na girdiğini ve göstericilerin üzerine ses ve göz yaşartıcı gaz bombaları attığını belirtiyor. Meydanda göstericiler ile güvenlik güçleri arasında yaklaşık iki saat süren çatışmaların ardından güvenlik güçleri Sinek Köprüsü üzerinde kurduğu barikatın gerisine çekildi. Diğer yandan Bağdat’ta gösterilerin ana merkezi olarak değerlendirilen Türk Lokantası’ndan dün dumanların yükseldiği aktarıldı. Göstericiler, dumanın biriken atıkların yakılmasından kaynaklandığını bildirdi.

Güneydeki Zikar vilayetinin kent merkezi Nasıriye’deki göstericiler tarafından, yayınlanan ortak bildiride, yetkili makamlara taleplerin kabulü için bir hafta süre verildi. Bu talepler arasında, yeni başbakanın siyasi partilerin dışından belirlenmesi, göstericilere karşı işlenen cinayetlerin faillerinin yargıya teslim edilmesi ve erken seçimlerin yeni bir seçim komisyonu tarafından uluslararası kuruluşların gözetiminde düzenlenmesini güvence altına alacak bir yasanın çıkarılması.

Yetkili makamların talepleri karşılama hususunda oyalama taktiğini kullanması halinde Bağdat başta olmak üzere güney ve orta kentlerde göstericilerin ana yolları ve köprüleri geçişlere kapatarak ulaşım ağını durma noktasına getirmesi bekleniyor. Ayrıca üniversite öğrencilerinin derslere katılımı tamamen bırakması da dile getirilen diğer protesto şekilleri arasında yer alıyor.

Nasıriye’deki göstericilerin ardından diğer illerdeki göstericiler de yaptıkları açıklamalarla bir haftalık süreye bağlı olduklarını bildirdi. Aktivistler sosyal medya üzerinden ‘Nasıriye ile milyonluk gösteri’ etiketiyle başlattığı kampanyaya Divaniye, Babil, Basra, Meysan ve Vasıt’taki göstericiler de yoğun bir şekilde destek ve dayanışma mesajları verdi.

Bağdat’taki göstericiler de Nasıriye’deki eylemcilerin belirlediği süreye bağlı olduklarını belirtiyor. Ammar en-Naimi isimli aktivist, “Bağdatlı göstericiler yarın (Pazartesi) Vasıt kenti ile Bağdat arasındaki ana yolları ulaşıma kapatacak. Aynı şekilde Muhammed el-Kasım otobanını ve Bağdat ile Babil ve Kerbela’yı birbirine bağlayan ana yolu trafiğe kapatacak” dedi.

Naimi, Nasıriye ve diğer kentlerde neden böyle bir yöntem izleme kararı alındığı sorusuna, “Son haftalarda göstericiler arasında yönetim ve onu oluşturan partilerin oyalama taktiğine başvurduğu ve göstericilerin taleplerine karşılık vermeyeceği yönünde bir kanaat oluştu. Zira şimdiye kadar protesto hareketlerinin tek bir talebine dahi yanıt verdiklerini görmedik. Görevinden istifa eden Adil Abdulmehdi halen başbakanlık makamında duruyor, Cumhurbaşkanı seçim yasasını onaylamadı, yasadaki seçim bölgeleri meselesi açıklığa kavuşturulmadı ve yeni seçim komisyonu üyelerinin geçmişi hakkında bilgimiz yok. Tüm bunlardan daha da önemlisi 500 göstericinin hayatına kıyan katillerin kimliği halen tespit edilmedi. Partiler üstü teknokrat bir aday başbakanlık makamı için görevlendirilmedi. Aktivist ve göstericilere yönelik suikast ve kaçırma eylemleri halen devam ediyor” diye yanıt verdi.

Diğer yandan Zikar Emniyet Müdürlüğü, Nasıriye’deki güvenlik güçlerinin gösteri meydanına yüksek alarm koduyla girdiği iddialarını yalanladı.

Açıklamada, güvenlik güçlerinin yüksek alarm koduyla meydana girdiği yönünde sosyal medya üzerinde yayılan haberlerin asılsız olduğu belirtildi.

Açıklamada, “Kentimiz, emniyet mensuplarının çabaları, kentin iyi insanlarının, barışçıl göstericilerin ve saygıdeğer aşiretlerimizin desteğiyle güvenlik ve istikrarına tanıklık ediyor” ifadeleri kullanıldı.

Zikar Emniyet Müdürlüğü’nün yatıştırıcı açıklamasına rağmen Nasıriye’deki aktivistler, göstericilerin eşi görülmemiş bir bekleme halinde olduklarını belirtti. Buna göre göstericilerin tanıdığı bir haftalık sürenin bitmesinin ardından yol kesme yönteminin güvenlik güçleri ile göstericiler arasında şiddetli çatışmalara neden olması yönünde bir endişe var.

Necef’teki göstericiler de Nasıriye’nin çağrısına yolları kapatma ve lastik yakma eylemleriyle destek verdi.

Iraklı Şiilerin en üst mercii Ali es-Sistani’ye bağlı ‘El Ataba El Abbasiye’ isimli internet sitesinin 25 Ekim’de Sistani’ye ait mesajın okunduğu hutbe görüntülerinin yeniden yayınlaması, dini mercinin yaşananlardan endişe duyduğuna dair bir işaret olarak değerlendirildi. Söz konusu hutbede, “Yüksek dini mercii, gerçek reformun ve ülke yönetiminde istenen değişikliğin barışçıl bir şekilde yapılması gerektiğini vurguladı” ifadeleri kullanılıyor.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.