Iraklı Şii lider Sadr kararlı: Hükümet istifa etmeli

Iraklı Şii lider Sadr kararlı: Hükümet istifa etmeli

Irak Parlamentosu’nda en büyük bloğa liderlik yapan Mukteda es-Sadr, Başbakan Adil Abdulmehdi hükümetine istifa çağrısından geri adım atmadı.

Bağdat Hükümeti Parlamentosu’nda en büyük bloğa liderlik yapan Mukteda es-Sadr, Başbakan Adil Abdulmehdi hükümetine istifa çağrısından geri adım atmadı. Ayrıca Bağdat ve diğer bazı şehirlerde ‘işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yoksunluğuna’ karşı yeniden başlayan protesto gösterilerinde güvenlik güçlerinin gerçek mermi kullanması sonucu 14 kişi hayatını kaybetti.

Üst düzey siyasi liderler Sadr'ı hükümetin istifa etmesi yönündeki çağrısından vazgeçirmeye çalıştı. Ancak Sadr, kendi destekçilerinin de gösterilere katılabileceğine ilişkin endişeyle bu duruşundan geri adım atmadı.

Şii din adamı Sadr, ülkede yaşanan gerginliği sona erdirmek için hükümeti istifaya çağırmış ve Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde erken seçime gidilmesi talebinde bulunmuştu.

Sokağa çıkma yasağının kaldırıldığı şehirlerde, dört günlük protestolar ve göstericiler ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmalardan sonra internet erişiminde yaşanan sıkıntılar devam ediyor.

Protestoların başlamasından bu yana 100'den fazla kişinin hayatını kaybetmesiyle BM Irak Yardım Misyonu (UNAMI), şiddete son verilmesi çağrısında bulundu.

Irak İnsan Hakları Komisyonu, gösterilerde yaklaşık 4 bin kişinin de yaralandığını bildirdi.

AFP’nin sağlık ve güvenlik kaynaklarından edindiği habere göre başta başkent Bağdat ve ülkenin güneyindeki şehirlerde güvenlik güçleri ve göstericiler arasında yaşanan çatışmada en az 6 polis memuru öldü.

Liberal Milletvekili Faik Şeyh Ali de Irak’ı ‘keskin nişancılarla göstericileri öldürmekle’ suçladı.

instabanner.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.