İran Cumhurbaşkanı Reisi, BAE Devlet Başkanı Al Nahyan'ı Tahran'a davet etti

İran Cumhurbaşkanı Reisi, BAE Devlet Başkanı Al Nahyan'ı Tahran'a davet etti

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, BAE lideri Muhammed bin Zayed Al Nahyan'ı yakın zamanda başkent Tahran'ı ziyaret etmeye davet etti.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Muhammed bin Zayed Al Nahyan'ı ülkesine davet etti.

Tasnim haber ajansının aktardığına göre Reisi, Al Nahyan'ı yakın zamanda ülkeye bir ziyaret gerçekleştirmeye davet etti.

Bu kapsamda Al Nahyan'ın İran'ın başkenti Tahran'ı ziyaret etmesi bekleniyor.

İran, 7 yılın ardından BAE'ye büyükelçi atama kararı almıştı. BAE'ye büyükelçi olarak Rıza Amiri atanmıştı.

İran ile BAE arasında ilişkiler, 2016 yılında İranlı göstericilerin Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği'ni ateşe vermesi sonrası bozulmuştu.

BAE ile İran'ın arasındaki ada ihtilafı

İran ile BAE, Körfez ülkelerinin İran ile yaşadığı klasik sorunların ötesinde bir toprak anlaşmazlığı da yaşıyor.

Her iki taraf da Hürmüz Boğazı'ndaki Büyük Tunb, Küçük Tunb ve Ebu Musa adalarının kendisine ait olduğunu iddia ediyor. 

Halihazırda üç adada İran'ın Bender Abbas merkezli Hürmüzgan Ostanı'na (eyalet) dahil bulunuyor. 13 kilometrekarelik Ebu Musa'da 2 binden fazla, 10 kilometrekarelik Büyük Tumb'da birkaç yüz kişi yaşarken 2 kilometrekarelik Küçük Tumb Adası'nda yerleşik nüfus bulunmuyor.

Söz konusu üç adanın, İran tarafından Hürmüz Boğazı bölgesinde deniz ve hava savunma amacıyla kullanıldığı da biliniyor.

hurmuzadalar.jpg

Bahsi geçen adalar daha önce İngiliz mandası altındaki BAE'nin kontrolündeyken 1971'de BAE'nin bağımsızlığını ilan ettiği süreçte İran tarafından işgal edilmişti.

BAE bu adalarda hak iddia etmeye o günden bugüne devam etti. Adaları işgal eden Şah rejimini 1979'da deviren İran'ın yeni rejimi bu konuda Şah dönemi politikasını sürdürdü.

1992'de İran ve BAE adalar sorununu görüşme müzakerelerine başladıysa da bu müzakerelerden sonuç çıkmadı. Bunun üzerine BAE bu durumu Birleşmiş Milletler'e şikayet ederek, adaların kendisine geri verilmesini talep etti.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.