İran'dan Körfez'de gövde gösterisi: BAE'ye gözdağı mı?

İran'dan Körfez'de gövde gösterisi: BAE'ye gözdağı mı?

İran Devrim Muhafızları donanması 600 kilometre menzilli füzelerle donatılmış yeni gemilerini tanıttı.

İran’ın yarı resmi Tesnim haber ajansında bugün yer alan bir habere göre, İran Devrim Muhafızları donanması 600 kilometre menzilli füzelerle donatılmış yeni gemilerini tanıttı.

Tesnim, gemideki füzeler hakkında ayrıntı vermedi.

Yeni gemiler, Körfez’de ABD ile artan gerilimlerin sürdüğü bir dönemde tanıtıldı.

Gemilerin tanıtımı, Ebu Musa adası açıklarında düzenlenen bir askeri tatbikat esnasında yapıldı.

Ebu Musa adası, Körfez’de İran’ın kontrolündeki üç adadan biri. Adalardaki İran kontrolune Birleşik Arap Emirlikleri karşı çıkıyor.

İran'ın bölgedeki tatbikatı "BAE'ye gözdağı" şeklinde de yorumlanıyor.

İran Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri Komutanı Alireza Tangsiri, "Basra Körfezi'ndeki adalar İran'ın onurunun bir parçası ve biz onları savunacağız" dedi. Tangsiri, Körfez güvenliğinin bölge ülkeleri tarafından sağlanması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Tangsiri, "Basra Körfezi tüm bölge ülkelerine ait. Bu devletler çok ihtiyatlı olmalı ve bölge dışı ülkelerin komplolarına ve bölücü planlarına düşmemeli" ifadelerini kullandı.

Geçen ay ABD, İran'ın son aylarda ticari nakliye gemilerine el koymasının ardından bölgedeki su yollarını denetleme amacıyla Ortadoğu'ya bir savaş gemisiyle birlikte ilave F-35 ve F-16 savaş uçakları göndermişti.

BAE ile İran'ın arasındaki ada ihtilafı

İran ile BAE, Körfez ülkelerinin İran ile yaşadığı klasik sorunların ötesinde bir toprak anlaşmazlığı da yaşıyor.

Her iki taraf da Hürmüz Boğazı'ndaki Büyük Tunb, Küçük Tunb ve Ebu Musa adalarının kendisine ait olduğunu iddia ediyor. 

Halihazırda üç adada İran'ın Bender Abbas merkezli Hürmüzgan Ostanı'na (eyalet) dahil bulunuyor. 13 kilometrekarelik Ebu Musa'da 2 binden fazla, 10 kilometrekarelik Büyük Tumb'da birkaç yüz kişi yaşarken 2 kilometrekarelik Küçük Tumb Adası'nda yerleşik nüfus bulunmuyor.

Söz konusu üç adanın, İran tarafından Hürmüz Boğazı bölgesinde deniz ve hava savunma amacıyla kullanıldığı da biliniyor.

hurmuzadalar.jpg

Bu adalar daha önce İngiliz mandası altındaki BAE'nin kontrolündeyken 1971'de BAE'nin İngiliz mandasından bağımsızlığını kazandığı süreçte İran tarafından işgal edilmişti.

BAE bu adalarda hak iddia etmeye o günden bugüne devam etti. Adaları işgal eden Şah rejimini 1979'da deviren İran'ın yeni rejimi bu konuda Şah dönemi politikasını sürdürdü.

1992'de İran ve BAE adalar sorununu görüşme müzakerelerine başladıysa da bu müzakerelerden sonuç çıkmadı. Bunun üzerine BAE bu durumu Birleşmiş Milletler'e şikayet ederek, adaların kendisine geri verilmesini istedi.

Kaynak: VOA Türkçe, Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.