İran Cumhurbaşkanı Ruhani nükleer anlaşmada kararlı

İran Cumhurbaşkanı Ruhani nükleer anlaşmada kararlı

Görev süresi bitmek üzere olan İran cumhurbaşkanı Hasan Ruhani nükleer anlaşmadan yana olduğunu kesin bir dille açıkladı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Viyana'da devam eden nükleer müzakerelerle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Ruhani İran donanmasına ait iki yeni savaş gemisinin denize indirilmesi töreninde "İran olarak nükleer silah peşinde değiliz, savunmamızda onlara ihtiyacımız yok, anlaşma taraftarıyız" dedi. Bu açıklamalar dış basında Ruhani'nin anlaşmaya kesin olarak taraftar olduğu ifadelerine ve "Ruhani nükleer anlaşmada kararlı" değerlendirmelerine neden oldu.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade de Viyana müzakerelerinin çıkmaza girmediğini ve kalan ihtilaf noktalar hakkında görüşmeye devam ettiklerini açıkladı.

2015'te AB ve ABD ile İran, uranyum zenginleştirmeyi durdurma karşılığında yaptırımların kaldırılmasına dair bir anlaşma imzalamıştı. 2018'de ABD'nin anlaşmadan çekilmesi üzerine AB öncülüğünde anlaşmanın yeniden sağlanması için Viyana'da müzakereler başlamıştı. Uzun süren müzakerelerin halen sonuçlanmamasına rağmen sürmesi tarafların anlaşmaya yönelik kararlılığının delili olarak değerlendiriliyor.

Ocak 2021'de İran ile anlaşma karşıtı ABD başkanı Trump'ın görevden ayrılması ve yerine anlaşma yanlısı Biden'ın göreve başlamasıyla AB'nin anlaşma yönünde umutları arttı. Fakat ABD de, İran da 2015 anlaşmasına göre lehlerine değişiklikler talep ediyor.

18 Haziran 2021 seçimleriyle 8 yıllık Ruhani dönemi ve hükümeti sona ereceğinden anlaşmada nihai kararı yeni İran hükümetinin vereceğine kesin gözüyle bakılıyor. İran'ın yeni cumhurbaşkanı olması beklenen muhafazakar İbrahim Reisi'nin müzakerelerde pragmatist bir isim olan Hasan Ruhani'den daha az esnek olacağı tahmin ediliyor. Bununla beraber İran'ın iç dengeleri gereği bu gibi önemli güvenlik meselelerinde asıl karar vericinin dini lider Hamaney ve Hamaney'in güvenlik konseyi olduğuna da dikkat çekiliyor. 

İran ekonomisinin yaptırımların kaldırılmasına acil ihtiyacı olduğu belirtiliyor. Son yıllarda üst üste daralan İran ekonomisiyle halkın refah seviyesi oldukça düşmüş durumda. 

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.