İran Dışişleri Bakanı Zarif: Savaş çıkmayacak

İran Dışişleri Bakanı Zarif: Savaş çıkmayacak

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ABD ile artan gerilime rağmen, savaş çıkacağına inanmadığını söyledi.

Bir çatışma olasılığı nedeniyle Tahran ve Washington arasında son günlerde tansiyon yükselmiş durumda. Bu hafta başında ABD, körfez bölgesindeki bazı petrol tankerlerine saldırıların ardından Bağdat’taki acil durum görevlileri haricindeki personelini geri çekti.

Amerikan ExxonMobil petrol şirketi de Basra’da bulunan bir petrol kuyusundaki yabancı çalışanlarını tahliye etti.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif “Bir savaş olamayacak çünkü savaş istemiyoruz. Ancak hiçbir ülke 'İran'a meydan okuyabileceği' fikrine ya da yanılsamasına kapılmasın."

ABD Başkanı Donald Trump ülkesinin bölgedeki çıkarlarını ve askerlerini tehdit ettiği gerekçesiyle bölgedeki askeri varlığı arttırmıştı. Öte yandan ABD İran’a yönelik yaptırımlarını da arttırdı. Tahran yönetimi ABD'nin bu girişimlerini siyasi ve psikolojik savaş olarak niteledi.

Zarif, “Aslen Trump savaş istemediğini resmen söyledi ve bunu yineledi ama onun çevresindekiler bir savaş için bastırıyor. Bunu ABD'yi İran’dan daha güçlü kılmak adına istiyorlar” dedi. İran Dışişleri Bakanı benzer bir açıklamayı geçen ay da yapmış ve özellikle Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’u işaret etmişti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.