İran ekonomisindeki daralma devam ediyor

İran ekonomisindeki daralma devam ediyor

Ekonomik krizin sürdüğü İran'da ekonomik daralmanın önüne geçilemiyor. Son verilere göre İran ekonomisindeki daralmanın devam ettiği bildirildi.

İran'da ekonomiye dair yapılan resmi açıklamada ülke ekonomisinin 2020'nin 2. çeyreğinde (Nisan-Haziran 2020) önceki senenin aynı dönemine göre yüzde -2,8 daraldığı duyuruldu. Bir önceki çeyrekte (Ocak-Mart 2020) daralma yüzde -6,4 olarak gerçekleşmişti.

İran ekonomisi 2018'den bu yana daralma sürecinde

2018'den bu yana daralan İran ekonomisinde 2018-2020 döneminde ekonominin toplamda yaklaşık yüzde -20 daraldığı tahmin ediliyor. Bu büyük daralma oranı İran halkının refah seviyesini ise oldukça düşürmüş durumda. 

İran'ın ekonomik çeyreklere dair büyüme açıklamalarının son yıllarda 1 sene geriden gelmesi dikkat çekiyor. Rejim daralma açıklaması yapmak istemediğinden, çeyrek dönemlere dair büyüme açıklamalarını bu kadar geciktirdiği belirtiliyor.

2021 kestirilemiyor

İran'ın 2020'yi yaklaşık yüzde -6 daralma ile kapattığı tahmin edilirken, üç sene peş peşe yaşanan daralmanın ardından 2021'de büyümenin ne yönde olacağı kestirilemiyor.

Son daralma trendine 2018'de ABD'nin İran ile nükleer anlaşmadan çekilmesinin sebep olduğu biliniyor. Bununla birlikte halen petrol ve doğal gaz ihraç eden İran'da halkın refah seviyesinin hızla düşmesinden yönetimin ekonomiyi kötü yönetmesi ve yaygın yolsuzluklar da sorumlu tutuluyor. 

Yeni seçilen ve Ağustosta göreve başlayacak olan İbrahim Reisi'nin genel vaatlerin ötesinde halen bir ekonomi politikası açıklamaması, seçilmesinin ardından yaptığı konuşmalardan ekonomik sorunları öncelemediğinin anlaşılmasının İran'da tepki çektiği ve bunun halkı rejimden daha da uzaklaştırdığı belirtiliyor.

Yaptırımların sürmesi durumunda İran rejiminin ülkede sosyo-ekonomik sorunlar kaynaklı bir sosyal patlamadan endişe ettiği bildiriliyor.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.