İran nükleer taahhütlerini azaltmaya devam ediyor

İran nükleer taahhütlerini azaltmaya devam ediyor

İran ABD'nin yaptırım kararı sonrasında, 2015'te imzalanan nükleer anlaşmaya uyumluluğunu azaltmak konusunda üçüncü adımı atmaya hazırlanıyor.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif yaptığı açıklamada, ABD’nin yaptırım kararının ardından 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmadaki taahhütlerini azaltma noktasında 3. adımı atacaklarını söyledi.

İran pek çok kez kademeli olarak nükleer anlaşma taahhütlerini azaltacağını ve Avrupalı müttefiklerinin İran ekonomisini ABD yaptırımlarından koruyacak bir yol bulmaması durumunda anlaşmadan tamamen çekileceğini açıklamıştı.

Tahran merkezli Mehr Haber Ajansı’nda yer alan habere göre, Zarif yaptığı açıklamada, taahhütlerin azaltılmasında 3. adımın atılacağını söyledi. Zarif, “Anlaşma maddelerini tarafların ihlal etmesi halinde aynı şekilde bizim de taahhütlerimizi azaltacağımızı söyledik. Elbette şu ana kadarki tüm faaliyetlerimiz anlaşma çerçevesinde gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz ay İran, devre dışı bırakılan santrifüjleri yeniden başlatmakla, zenginleştirilmiş uranyum seviyesini yüzde 20'ye çıkarmakla ve nükleer anlaşmayı imzalamadan önceki nükleer zenginleştirme seviyesine geri dönmekle tehdit etmişti.

İranlı yetkililer, anlaşma taraflarının yükümlülüklerini yerine getirmesi durumunda Tahran’ın nükleer anlaşma konusundaki taahhütlerini azaltmak için attığı tüm adımlardan geri adım atılmasının mümkün olduğunu belirttiler.

ABD Başkanı Donald Trump’ın nükleer anlaşmadan çekilmesi ve İran’a yeniden yaptırım uygulama kararının açıklanmasından bu yana Ortadoğu’da küresel etkileri olan savaşın patlak vermesine ilişkin korkular arttı.

İran, ABD’nin anlaşmadan çekilmesine ve Tahran’a uyguladığı yaptırımlara, 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerini yüzde 3,67 olan zenginleştirilmiş uranyum seviyesini ve 300 kilogram olan uranyum stok miktarını geçerek karşılık verdi.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.