İran ve Almanya arasında diplomatik kriz

İran ve Almanya arasında diplomatik kriz

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Almanya'da tutuklanan İranlı diplomatın Belçika'ya iade edilmesini protesto etmek amacıyla Almanya'nın Tahran Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı'na çağırdıklarını açıkladı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Almanya’da bir süredir gözaltında tutulan İranlı diplomatın Belçika’ya iadesini protesto amacıyla, Almanya’nın Tahran Büyükelçisi Michael Klor-Berchtold’un İran Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığını söyledi.

Alman makamları, terörizmle bağlantısı olduğu şüphesiyle Bavyera eyaletinde gözaltına alınan İranlı diplomat Esedullah Esedi’yi Belçika’ya teslim etti. Bu, Almanya’nın Bamberg kentindeki yüksek mahkemenin geçtiğimiz hafta konuyla ilgili talebi kabul etmeye karar vermesinin ardından gerçekleşti.

Alman Haber Ajansı’na (DPA) göre diplomat, casusluk ve saldırı planlama suçlamasıyla karşı karşıya.

Almanya Başsavcılığı, İranlı diplomat Esedi’yi Temmuz ayında casusluk ve öldürme amacıyla komplo kurmaya teşebbüs suçlamasında bulunurken, Belçika ise Esedi’nin Paris’teki bir banliyöde İranlı muhalifler tarafından gerçekleştirilen konferansın hedef alınacağı terör saldırısının baş planlayıcısı olduğunu açıklamıştı.

Esedullah Esedi’nin Fransa’da sürgünde yaşayan İranlılara yönelik saldırı planladığından ve terör saldırısı düzenlemeleri niyetiyle Belçika’da yaşayan bir çifte 500 gram patlayıcı madde verdiğinden şüpheleniliyor.

Belçikalı özel bir birim, saldırıyı gerçekleştirecek olan çifti, saldırı öncesinde Brüksel’de yakalerken, Alman polisi ise İranlı diplomatı, Almanya’nın Frankfurt kenti yakınlarında bulunan Aschaffenburg ilçesi yakınlarında gözaltına aldı.

Viyana’daki İran Büyükelçiliği’ne danışman olarak kabul edilen Esedullah Esedi, aynı zamanda ülkedeki ve yurtdışındaki muhalefet gruplarını izleyen İran İstihbarat ve Güvenlik Bakanlığı’na bağlı İran istihbarat teşkilatı bünyesinde çalışıyor.

İran hükümeti, Alman Büyükelçi’nin bakanlığa çağırılmasının öncesinde, İranlı diplomatın Belçika’ya iade edilmesine yönelik atılan adımdan duyduğu derin üzüntüyü dile getirmişti.

Kasımi, diplomatın, İran’ın Almanya ve diğer Avrupa ülkeleri ile ilişkilerini geliştirmesine karşı çıkan bir grup tarafından yürütülen bir komplonun kurbanı olduğunu söyleyerek, açıklığa kavuşturuluncaya kadar ülkesinin olayları yoğun bir şekilde takip etmeye devam edeceğini kaydetti.

Fransa İçişleri, Dışişleri ve Ekonomi bakanlıkları, İran rolünü ortaya çıkaran ayrıntılı bir soruşturmanın ardından İran istihbarat servislerinin varlıklarını dondurmaya karar verdiklerini açıklamışlardı. Karar, aralarında Esedi’nin ve İran İstihbarat Bakanlığı’ndan Said Haşimi Mukaddem’in de bulunduğu bir dizi İranlı yetkiliyi de içeriyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.