İran'da istihbarat savaşları: Devrim Muhafızları komutanı 'intihar etti'

İran'da istihbarat savaşları: Devrim Muhafızları komutanı 'intihar etti'

İran Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Gücü komutanlarından olan Albay Ali İsmailzade 30 Mayıs Pazartesi günü Kerec kentinde evinin çatısından düşerek şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.

İran Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Gücü bünyesindeki Birim 840 komutanlarından olan Albay Ali İsmailzade, 30 Mayıs Pazartesi günü Elburz eyaleti merkezi Kerec kentinde evinin çatısından düşerek şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.

Kerec'in Cahan Nama bölgesindeki evinin çatısından düşen İsmailzade olayın ardından hemen hastaneye kaldırıldı.

Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre, çatıdan düşmesinin ardından Şahid Medani hastanesine kaldırılan İsmailzade'ye yapılan müdahaleler yeterli olamadı ve orada yaşamını yitirdi.

"İntihar etti"

Devrim Muhafızları yetkilileri yaptığı açıklamada, komutanın ölüm nedeninin intihar olduğu belirtti. Yetkililer albayın ailesine, "eşinden ayrıldıktan sonra psikolojik sorunlar yaşadığını, bu sebeple intihar ettiğini ve arkasında bir not bıraktığını" söyledi.

İsmailzade'nin geçtiğimiz gün İran'ın başkenti Tahran'da öldürülen Kudüs Gücü çatısı altındaki Birim 840 sorumlularından Hasan Seyyad Hudayri'nin yakın dostu olduğu ifade edildi.

İntihar senaryosu

Iran International televizyon kanalına konuşan kaynaklar, geçtiğimiz günlerde suikast sonucu öldürülen Hudayri'nin ardından Devrim Muhafızlarının dışarıdaki güçlerle istihbarat paylaşımı yapan kişiler hakkında soruşturma başlattığını, bunun sonucunda İsmailzade'den şüphelenildiğini ve ortadan kaldırılması için intihar senaryosu hazırladığını belirtti.

İsraillilere yönelik suikastlerle tanınan Birim 840

Avrupalı istihbarat kaynakları, Hudayri'nin komutanlığını yaptığı Birim 840'ın dünyanın dört bir yanında aralarında İsrailli siviller ve devlet görevlilerin de dahil olduğu önemli isimlerin kaçırılması ve öldürülmesi gibi sınır ötesi suikast planlarında mühim bir rol oynadığını vurguluyor.

Birim 840'ın son iki yıl içerisinde Kolombiya, Kenya, Etiyopya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Güney Kıbrıs gibi ülkelerde İsrailli, Avrupalı ve Amerikalı sivillere ve hükümet yetkililerine yönelik suikast girişimlerinde yer aldığı iddia ediliyor.

İsrail'in bu sebeple Birim 840 içerisinde etkin görevlerde bulunan Hudayri'yi hedef aldığı belirtiliyor.

İsrail'in güvenlik endişeleri sebebiyle vatandaşlarını Türkiye'ye seyahat etmemeleri konusunda uyarıların, ülkede bulunan 100 İsrail vatandaşı için özellikle yapıldığı açıklanmıştı.

Kaynak: Mepa News

katki.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.