İran’da koronavirüs salgını yeniden yükselişte

İran’da koronavirüs salgını yeniden yükselişte

Yaklaşık bir ay sonra dün en yüksek günlük vaka sayısının kaydedildiği Tahran, ülkede koronavirüs salgınının yeni odak noktaları olabileceği konusunda uyardı.

İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kiyanuş Cihanpur son 24 saat içerisinde 2 bin 102 yeni vakanın kaydedildiğini, böylece toplam vaka sayısının 116 bin 635’e çıktığını doğruladı. AFP’nin haberine göre bu, Ortadoğu’da salgından en çok etkilenen ülke olan İran’da 6 Nisan’dan bu yana görülen en yüksek günlük vaka sayısı.

Cİhanpur, son 24 saat içerisinde 48 kişinin daha ölmesiyle toplam can kaybının 116 bin 635’e yükseldiğini bildirdi. İranlı kesimlerin yanı sıra yabancı uzmanlar da hükümet tarafından açıklanan rakamların gerçeklerden çok daha düşük olduğunu öne sürüyor.

İlk koronavirüs vakasının şubat ayında görüldüğü İran, söz konusu zamandan beri salgını kontrol etmekte zorlanıyor. Nitekim Huzistan Eyaleti, tehlike durumları için kullandığı renk koduna göre halen ‘kırmızı’ alarm durumunda.

Huzistan, temel ihtiyaçların satıldıkları hariç tüm mağazaların kapatılması gibi kısıtlamaların yeniden uygulandığı tek eyalet. İran Öğrenciler Haber Ajansı ISNA’nın haberine göre Ahvaz şehrindeki salgınla mücadele biriminin sözcülüğünü yapan Rıza Necati, eyaletteki okulların bu hafta yeniden açılmayacağını duyurdu.

Cihanpur da bazı illerdeki uyarı seviyelerine ilişkin yaptığı açıklamada “Batıdaki Luristan, güneydoğudaki Sistan ve Belucistan ve kuzeybatıdaki Doğu Azerbaycan’daki vakalarda artış olduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı. Sözcü,  söz konusu eyaletin sakinlerini sağlık önlemlerine dikkat etmeye çağırdı.

Tahran perşembe günü, ülkenin kuzeydoğusundaki Kuzey Horasan eyaletindeki durumun hassas olabileceğini duyurmuştu. Yetkililer mart ayı başında, salgını önlemek amacıyla okulları, üniversiteleri ve halka açık mekanları kapatmıştı. Ancak 11 Nisan’dan başlayarak ekonomik faaliyetlerin kademeli olarak yeniden başlatılmasına ve şehirler arasındaki hareketliliğe uygulanan kısıtlamaların kaldırılmasına izin vermişti.

Tahran yönetiminden geçen hafta yapılan açıklamada, okulların bugün itibariyle kısmen yeniden açılacağını ve devam zorunluluğunun olmayacağını duyurmuştu. Çarşamba günü de Ramazan Ayı’nın son gecelerinde namaz kılınması için camilerin kısmen açılacağı bildirildi.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.