İran'da rejim destekçileri de sokaklara döküldü: "İsyancılar idam edilsin"

İran'da rejim destekçileri de sokaklara döküldü: "İsyancılar idam edilsin"

İran'da rejim karşıtı protestolara rejim yanlılarından yanıt geldi.

İran'da rejim karşıtı protesto gösterileri devam ederken rejim yanlıları da cuma günü rejim karşıtı eylemcilerin aleyhinde birkaç şehirde protestolara başladı.

İran'da geçtiğimiz hafta Mahsa Amini'nin polis gözetimi altında hayatını kaybettiğinin açıklanması sonrası rejim karşıtı protestolar patlak vermişti.

"Diktatöre ölüm"

"Diktatöre Ölüm" sloganları atan rejim karşıtı protestocuların dini lider Hamaney ve Ayetullah Humeyni'nin posterlerini yırtmış ve bazı kadınlar, başörtüleri ateşe atmıştı.

Rejim karşıtlarının protestoları devam ederken, cuma günü de İran rejimi yanlıları sahaya çıktı.

İran'da Devrim Muhafızları'nın uyarları ve cuma namazı hutbelerinde protestocuların, "ABD ve Batılı ülkelerce organize edilen isyancılar" olarak nitelendirilmesi sonrası rejim yanlıları da bu açıklamalara destek çıktı.

"İsyancılara ölüm"

Reuters'ın haberine göre, bu kapsamda rejim yanlısı göstericiler, başkent Tahran'da yaptıkları yürüyüş gösterisinde "rejim karşıtı isyancıların idam edilmesini" talep etti.

Rejim karşıtı protestocuları "İsrail'in neferleri" olarak tanımlayan rejim yanlısı grup, "Kuran-ı Kerim'e karşı gelenler idam edilmeli." sloganları attı.

Başkent Tahran'ın yanı sıra İsfahan, Tebriz gibi şehirlere de sıçrayan rejim karşıtı protestolarda göstericiler ve İran güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmalar sonucu ölü sayısının 35'e yükseldiği açıklanmıştı.

Mahsa Amini'nin ölümü

İran ahlak polisi, "başörtüsünü kurallara uygun bir şekilde takmadığı" gerekçesiyle 22 yaşındaki Mahsa Amini'yi gözaltına almıştı. Gözaltına alınanlar arasında birkaç kadın daha vardı.

Yerel kaynaklara göre Amini, ahlak polisince darp edildi. Aldığı darbelerin etkisiyle komaya girdiği belirtilen Amini bir süre sonra tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Tahran rejimine bağlı güvenlik kaynakları ise Amini'nin "doğal bir rahatsızlık sonucu" öldüğünü savunuyor.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda konuşan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, olaya dair soruşturmaların kararlılıkla yürütülmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum