İran'da Sünni Beluç, Kürt ve Türkmen alimler rejimin hedefinde

İran'da Sünni Beluç, Kürt ve Türkmen alimler rejimin hedefinde

İran’da Sünni din adamlarına yönelik başlatılan gözaltı ve tutuklama furyası artarak devam ediyor.

İran’da, hükümet karşıtı protesto gösterilerinde yer alan kişilerin idam edilmesinin dinen uygun olmadığını açıklamaları üzerine Sünni din adamlarına yönelik başlatılan gözaltı ve tutuklama furyası artarak devam ediyor.

Beluç, Kürt ve Türkmen bölgelerinde bulunan Sünni din adamları, ülkede geçen Eylül ayında başlayan gösterileri ezici bir çoğunlukla destekledi. Bu destek sebebiyle din adamları rejimin hedefi haline gelmiş durumda.

Rudaw'ın haberine göre, güvenlik güçleri geçtiğimiz gün Piranşehr kentinde iki Kürt din adamını tutukladı. Mela Muhammed Cemaleddin Wazhi ve Mela Şerif Mahmudpur, Paşveh köyünde gözaltına alındı ve nerede olduğu açıklanmayan bir gözaltı merkezine götürüldü.

Wazhi, Kürt Sünni din alimi Seyyid Nureddin Wazhi'nin oğlu. Ailenin bir üyesi Rûdaw’a, "Ajanlar eve baskın düzenledi ve Mela Muhammed Cemaleddin Wazhi'ye saldırdı. Bilgisayar ve cep telefonuna el koydu" dedi.

Adını açıklamayan aile üyesi, "Güvenlik güçleri, İran'daki en önde gelen Kürt Sünni alim olan Mela Wazhi'nin yaşlı babası Seyyid Nureddin Wazhi'nin gözleri önünde aileye hakaretler yağdırdı” diye ekledi.

Ardından Salı sabahı güvenlik güçleri aynı kasabada iki din adamını daha gözaltına aldı. Kürt insan hakları grupları bu kişilerin Mela Yunus Nokan ve Mela Seyid Süleyman Ahmedi olduğunu belirtti. Mela Hasan Kohi adlı başka bir din adamı da bu ayın başlarında Sardeşt’te tutuklanmıştı.

İran'ın Belucistan bölgesindeki Sünni din adamları da İran yönetimi tarafında tehdit olarak görülüyor. Abdulhamid İsmailzehi liderliğindeki Makki Camii, Cuma namazlarından sonra protestoların odak noktası haline gelmiş durumda.

Beluç bölgelerindeki insan hakları ihlallerini izleyen Beluç Activist Ağı’na göre, bir dizi Beluc Sünni din adamı, protestocuları desteklemeye devam etmeleri halinde tutuklanmakla tehdit edildi. Belucistan bölgesindeki Rask'ta, Mevlevi Abdulgaffar Nakşibendi de dahil olmak üzere bazı din adamları hiçbir iz bırakmadan ortadan kayboldu.

Sünni din adamları üzerindeki baskı, bu bölgelerle sınırlı değil. Ülkenin kuzeyindeki Türkmen bölgelerindeki önemli kişiler de yetkililerin artan baskısı altında bulunuyor. Sünni Türkmen din adamı Mevlevi Muhammed Hüseyin Gergij, bölgedeki cuma imamlığı görevinden alındı ve şu anda ev hapsinde tutuluyor. Türkmen din adamlarına yönelik baskıların da hızla arttığı dikkat çekiyor.

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum