İran rejimi Sünni liderin hacca gitmesine izin vermedi

İran rejimi Sünni liderin hacca gitmesine izin vermedi

İran yönetimi, Sistan Belucistan'ın önde gelen Sünni kanaat önderlerinden 76 yaşındaki Mevlevi Abdulhamid İsmailzehi'nin bu yıl Hacca gitmesine izin vermediği bildirildi.

İran yönetimi, ülkede önde gelen Sünni liderlerden Mevlevi Abdulhamid İsmailzehi'yi hac ibadetini gerçekleştirmekten alıkoydu.

İsmailzehi'nin ofisinden yapılan açıklamada İranlı yetkililerin, Sünni liderin hacca gitmesine izin verilmeyeceğini ifade ettikleri aktarıldı.

Sistan Belucistan'ın önde gelen Sünni kanaat önderlerinden 76 yaşındaki  Mevlevi Abdulhamid İsmailzehi, İran rejiminin engellemeleri sebebiyle bu yıl hac görevini yerine getiremeyecek.

İsmailzehi'nin hac vazifesini engellenmesinin arkasındaki gerekçe ise açıklanmadı.

İsmailzehi, Zahidan kentinde cuma imamı olarak verdiği hutbelerde daha çok sosyal meselelere değinirken, yıllar içerisinde İran rejiminin artan baskısıyla birlikte siyasi konulara da değinmeye başladı.

Özellikle 2022 yılındaki protesto sürecinde İsmailzehi, rejimi doğrudan hedef aldı ve Belucistan'da sivillerin katledilmesinden İran lideri Ali Hamaney'i sorumlu tuttu.

Buna karşın Devrim Muhafızları da kendisini tehdit etti. Ancak İsmailzehi, protestolara destek olma yönündeki kararlılığını sürdürdü. İsmailzehi, İran rejimini bölgedeki Sünnilere karşı ayrımcılık yapmakla suçladı.

40 yıldan uzun süredir İslami ilimler alanında eğitim veren İsmailzehi, aynı zamanda 24 yıldır da hadis ve özellikle Sahih-i Buhari konusunda ders veriyor.

Zahidan'daki Daru'l Ulum medresesinde yaklaşık 2 bin öğrenci ders görüyor. Aynı zamanda İsmailzehi, Belucistan genelindeki toplam yaklaşık 60 ayrı medresenin de genel yöneticisi konumunda.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.