İran'da Wikipedia'ya erişim engeli

İran'da Wikipedia'ya erişim engeli

İran'da Farsça Wikipedia'ya erişimin kapatıldığı açıklandı.

İran lideri Ali Hamaney’e yakınlığıyla bilinen meclis üyesi Seyid Muhammed Mir-Muhammedi’nin yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle hayatını kaybetmesinin ardından ülkede Farsça Wikipedia'ya erişimin kapatıldığı açıklandı.

İran’ın eski Vatikan Büyükelçisi  Hadi Hüsrevşahi’nin koronavirüs nedeniyle yaşamını kaybetmesinin ardından Hamaney’e yakın isimlerden olan İran'da Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Üyesi Muhammed Mir-Muhammedi de aynı sebeple hayatını kaybetmişti.

AP’ye göre İranlı yetkililer ve rejim medyası bunu kabul etmese de, internete erişim özgürlüğünü takip eden sivil toplum kuruluşu NetBlocks, Mir-Muhammedi’nin ölümünün ardından ülke genelinde Farsça Wikipedia'ya erişimin kapatıldığını açıkladı.

NetBlocks’un açıklamasında, “Yeni kısıtlamalar, İran'da üst düzey hükümet yetkililerinin koronavirüs nedeniyle yaşamını kaybetmesinin ardından sosyal medya aracılığıyla yayılan bir takım eleştiri ve yanlış bilginin yayıldığı bir zamanda geldi” denildi.

Wikipedia sitesini denetleyen Wikimedia Foundation, NetBlocks’un açıklaması hakkında yorum almak isteyen basın kuruluşlarına yanıt vermedi.

İran'da koronavirüs nedeniyle son 24 saat içerisinde 11 kişi daha hayatını kaybederken, ölü sayısı 77'ye, vaka sayısı 2 bin 336'ya çıktı.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.