İran'daki rejim karşıtı protestolarda ölenlerin sayısı açıklandı

İran'daki rejim karşıtı protestolarda ölenlerin sayısı açıklandı

İran'da rejim karşıtı protestolarda şu ana kadar en az 522 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

İran'da 16 Eylül'de gözaltındayken hayatını kaybeden Mahsa Amini'nin ölümü sonrasında başlayan protestolarda, şu ana kadar en az 522 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

DW Türkçe'nin haberine göre, Protestolardaki can kaybına ilişkin veri, ABD merkezli İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı (HRANA) tarafından yayımlandı.

Ajans, gösterilerde ölenlerin 70'inin 18 yaşın altında olduğunu bildirdi. Hayatını kaybeden 522 kişi arasında 68 de polis ve güvenlik görevlisi bulunuyor.

HRANA, protestolarda yaklaşık 20 bin kişinin tutuklandığını belirtti. Bu kişilerden 110'una yönelik suçlamaların İran'daki yasalara göre idama varan cezalar öngördüğü ifade edildi.

İran'da Eylül ayı ortasında başlayan ve kısa sürede iktidar karşıtı gösterilere dönüşerek ülke geneline yayılan protestolara on binlerce kişi katıldı. Protestolar sırasında İran genelinde 160'ı aşkın kentte gösteri düzenlendi.

İran, protestolardaki can kaybı ve tutuklama sayılarına ilişkin resmi bir açıklama yapmıyor. Rejim, HRANA tarafından açıklanan verileri de şu ana kadar yalanlamadı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu Hava Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Emir Ali Hacızade geçen ay, "Bu hanımefendinin ölümünden ülkedeki herkes etkilendi. Güncel verilere sahip değilim ama bu olaydan beri belki de 300'den fazla şehidimiz, can kaybımız var" açıklamasında bulunmuştu.

Ülkedeki protestolarda en çok ölüm sayısının, Sünni Beluçların yaşadığı Sistan-Belucistan eyaletinde gerçekleştiği biliniyor.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.