​İran'dan Körfez’deki ABD gemilerine tehdit

​İran'dan Körfez’deki ABD gemilerine tehdit

İran Devrim Muhafızları, Körfez bölgesindeki nükleer yakıtla çalışan ABD’ye ait gemileri hedef almanın sonuçları konusunda uyardı.

İran Devrim Muhafızları Donanma Komutanı Tuğamiral Ali Rıza Tangsiri, dün yaptığı açıklamada, Devrim Muhafızları’na bağlı donanma kuvvetlerinin yerli yapım çeşitli füzelere ve 700 km’yi aşan uzun menzilli gemisavar füzelerine sahip olduğuna dikkati çekti. Tuğamiral Ali Rıza Tangsiri ayrıca, Körfez bölgesindeki nükleer yakıtla çalışan ABD’ye ait uçak gemileri ve askeri gemileri hedef almanın sonuçları konusunda uyarıda bulundu.

Devrim Muhafızları’na bağlı Tasnim haber ajansının haberine göre Tangrisi, İran’ın sürat teknelerinin ABD’ye ait sürat teknelerinden 3 kat daha hızlı olduğunu iddia etti. Bu açıklama, İran Devrim Muhafızları’nın, Körfez’deki İran tekneleriyle ABD gemileri arasında meydana gelen sürtüşme ve bunun akabinde Körfez sularındaki devriyelerini yoğunlaştırdığını duyurduğu açıklamadan bir gün sonra geldi. Tangrisi, “ABD’liler uluslararası kanuna aykırı olarak teknelerimize müdahale ettiler ve radar cihazları üzerinde karşılık vermeyi reddettiler. Bunun bir sonucu olarak kuvvetlerimizle tehlikeli bir biçimde karşı karşıya geldiler” ifadelerini kullandı. Tangrisi, İran donanma kuvvetlerinin, uzunluğu 55 metreye ulaşan sürat tekneleri üretmeye başladığını ve üretilen teknelerin ekipmanlarının yüzde 90’ının yerli üretim olduğunu ifade etti.

Tangrisi, nükleer yakıtla çalışan ABD uçak gemilerini vurma olasılığını ima ederek, “Daha önceden yaptığımız uyarıda, şayet nükleer yakıtla çalışan uçak gemilerine bir şey olacak olursa, bunun uzun sürecek bir kirliliğe sebep olacağını, bölgede canlı hiçbir şeyin ve temiz suyun kalmayacağını bildirmiştik” ifadelerini kullandı. Tangrisi ayrıca, ülkesinin “geniş arazileri dolayısıyla büyük miktarlarda iç kaynağa sahip olduğunu” söyledi.

Fars haber ajansında da geniş yer bulan Tangrisi açıklamasında, “Deniz füzelerimiz bir zamanlar 45 km menzile sahipti ve ABD’li müsteşarların yardımıyla çalıştırılması kararlaştırılmıştı. Fakat şimdi yerel askeri uzmanlar tarafından denetlenen 700 km menzile sahip deniz torpidoları gibi bir grup füzeye sahibiz” ifadelerini kullandı.

Bu açıklamadan birkaç saat önce İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Abbas Musevi, yaptığı haftalık basın açıklamasında, bölgedeki ABD varlığına ilişkin olarak, “ABD’nin bölgedeki varlığı gerginliği ve istikrarsızlığı artırıyor” ifadelerini kullandı. DPA’da yer alan habere göre Musevi açıklamasında, “Özellikle ABD gibi yabancı güçlerin bölgedeki varlığı, gerginliği ve istikrarsızlığı artırıyor. Yine bu kuvvetlerin bölgede varlıkları kanunsuz ve yasadışıdır. Bu bizim bölgemizdir. Askeri devriyelerimiz herhangi bir engel olmadan hareket edebilmelidir.” İfadelerini kullandı.

Musevi, “Bölgedeki ABD varlığı, İran’ın silahlı devriyelerinin çalışmasını engelliyor. Bu da kuvvetlerimizi tasarrufta bulunmak zorunda bırakıyor” dedi. Musevi ayrıca, “İran yabancı güçlerin bölgedeki varlığını reddediyor. Güvenlik güçlerimizin onlara uyarıda bulunmasına gerek kalmadan mevcut kuvvetlerin trafik ve navigasyon kurallarına uyması gerekiyor” dedi.

Geçtiğimiz Çarşamba günü, ABD ordusu tarafından yapılan açıklamada, İran gemilerinin, uluslararası sularda ABD’ye ait askeri helikopterleri eşliğinde operasyonlar yürüten 6 ABD gemisine tehlikeli bir şekilde yaklaştığı belirtildi. Açıklamada, İran gemilerinin belli bir noktada ABD Sahil Güvenliği’ne bağlı Maui gemisine 10 metre yaklaştığı belirtildi.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.