İran'ın Şii Azeri milislerden teşkil ettiği silahlı grup: Hüseyniyun

İran'ın Şii Azeri milislerden teşkil ettiği silahlı grup: Hüseyniyun

İran rejimi ile bağlantılı olduğu ifade edilen Şii Azerilerce kurulduğu belirtilen "Hüseyniyun" isimli grubun ismi yeniden gündeme geldi.

İran rejimi ile bağlantılı olduğu ifade edilen Şii Azerilerce kurulduğu belirtilen "Hüseyniyun" isimli grubun ismi yeniden gündeme geldi.

Son günlerde Azerbaycan-İran hattında tansiyonun yükselmesiyle, İran Devrim Muhafızları bağlantılı sosyal medya hesapları, Şii Azeri milis grubu bir kez daha gündeme getirdi.

Hüseyniyun-Hüseyinçilər

Hüseyniyyun (Azeri Türkçesinde Hüseyinçilər) isimli grubun, İran'da eğitim gören ve İran rejimi ile bağlantılı Tohid İbrahimbeyli tarafından 2017-2018 yıllarında kurulduğu ifade edilmişti.

Şii Azeri kaynaklar, grubun Azerbaycan, Avrupa, Rusya, Kafkasya ve Türkiye gibi bölgelerden gelen, Azerica konuşan Şiilerce Suriye'de teşkil edildiğini ifade ediyordu.

hsyn1.jpg

Grubun bir mensubu olduğu belirtlen ve Suriye'de İran tarafından eğitildiği öne sürülen Yunis Safarov'un, Azerbaycan’ın en büyük ikinci kenti olan Gence İli Valisi Elmar Veliyev’e yönelik Temmuz 2018'deki suikast girişiminin faili olduğu belirtilmişti.

Bu dönemde de İran bağlantılı haber kaynaklarının Safarov'u savunur nitelikte haberler yaptıkları dikkat çekmişti.

İbrahimbeyli özellikle İran'da dini eğitim gören Şii Azeri Türklerinden bir grup gurmak, bunlara Suriye'de askeri eğitim vermekle suçlanıyordu.

tibrahimbeyli.jpg

İbrahimbeyli, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü'nün komutanı Kasım Süleymani ile beraber

Son süreçte, bir süre önce kurulan bu grubun propagandası İran rejimi bağlantılı hesaplarca tekrar yapılmaya başlandı.

Azerbaycan ile İran arasında gerilim artarken, İran bağlantılı birçok hesap "Hüseyniyyun" grubunun Azerbaycan'daki İsrail çıkarlarını hedef alacağını belirten paylaşımlarda bulundu.

İran'ın Azerbaycan'da milis faaliyetlerde bulunacağı ihtimali endişeye yol açtı.

az1.jpg

az2-001.jpg

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.