İslami Cihad Filistin seçimlerine katılmayacak

İslami Cihad Filistin seçimlerine katılmayacak

Filistin İslami Cihad Hareketi, ülkede düzenlenen seçimlere katılmayacaklarına dair açıklamalarını yineledi.

Filistin İslami Cihad Hareketi, ülkede düzenlenen seçimlere katılmayacaklarına dair açıklamalarını yineledi.

Grup tarafından geçtiğimiz gün yayınlanan açıklamada, Oslo Anlaşması altında düzenlenen seçimlerin, Filistin halkının haklarını ve ilkelerini baltaladığı ifade edildi.

İslami Cihad'ın bu sebeple seçime katılmayacağı vurgulanan açıklamada, Filistinli grupların birliğine giden yolun seçimler olmadığı kaydedildi. Grubun Siyasi Ofis üyelerinden Şeyh Nafiz Azzam, seçimlere katılmamalarına rağmen, seçimlerin düzenlenmesine de engel olmayacaklarını ifade etti.

Salı günü Filistinli gruplar Kahire'de bir araya gelerek seçimlere dair görüşmeler gerçekleştirmişti.

"Hamas seçimlere katılmakla hata ediyor"

Gazze Şeridi merkezli olarak faaliyet gösteren İran destekli Filistin İslami Cihad Hareketi, Hamas'ın seçimlere katılmakla hata ettiğini savunmuştu.

Ocak ayında Filistinli gazeteci Halid Ebu Tuame'nin aktardığı habere göre İslami Cihad, Hamas'ın seçimlere katılması kararından memnun değildi.

Seçimlere katılmayacaklarını bildiren hareketin yetkilileri, Hamas ile yaptıkları görüşmelerde, "Hamas'ın seçimlere katılmakla hata ettiğini" savundu.

Batı Şeria'da da varlık gösteren yapının silahlı kanadı Seraya Kudüs (Kudüs Seriyyeleri), Filistin'de Hamas'ın silahlı kolu İzzeddin el Kassam Tugayları'nın ardından en etkin askeri yapı olarak biliniyor.

Filistin'de seçimler

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, 15 Ocak'ta Filistin'i 15 yıl aradan sonra seçime götürecek kararnameleri imzaladı.

Abbas tarafından imzalanan kararnamelere göre Filistin'de 22 Mayıs 2021'de parlamento ve 31 Temmuz 2021'de devlet başkanlığı seçimleri gerçekleştirilecek.

Seçimler, İsrail tarafından işgal altında tutulan Batı Şeria'da ve abluka altında tutulan Gazze Şeridi'nde yapılacak. Filistin'de son olarak 25 Ocak 2006 tarihinde parlamento, 9 Ocak 2005 tarihinde ise devlet başkanlığı seçimleri düzenlenmişti.

Filistin Merkez Seçim Komisyonu'ndan bugün yapılan açıklamada, seçimlerin liste usulüne göre yapılacağı ve kayıtların bugünden itibaren başladığı belirtildi. Böylece seçimlerin düzenlenmesi için resmi prosedürler de başlamış oldu.

Mahmud Abbas, 2005 yılında başkanlık seçimlerini kazanmasının ardından, Filistin Devlet Başkanı sıfatıyla Batı Şeria'yı 16 senedir seçimsiz yönetiyor.

Seçimlerin ardından bölgede nasıl bir atmosferin oluşacağı merak konusu. Filistin İslami Direniş Hareketi'nin (Hamas) seçimleri kazanması halinde, iç ve dış siyasette bunun büyük bir yankı bulacağı düşünülüyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.