Abbas onayladı: Filistin 15 yıl aradan sonra seçime gidiyor

Abbas onayladı: Filistin 15 yıl aradan sonra seçime gidiyor

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin'i 15 yıl aradan sonra seçime götürecek kararnameleri imzaladı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin'i 15 yıl aradan sonra seçime götürecek kararnameleri imzaladı.

Abbas tarafından dün imzalanan kararnamelere göre Filistin'de 22 Mayıs 2021'de parlamento ve 31 Temmuz 2021'de devlet başkanlığı seçimleri gerçekleştirilecek.

Seçimler, İsrail tarafından işgal altında tutulan Batı Şeria'da ve abluka altında tutulan Gazze Şeridi'nde yapılacak. Filistin'de son olarak 25 Ocak 2006 tarihinde parlamento, 9 Ocak 2005 tarihinde ise devlet başkanlığı seçimleri düzenlenmişti.

Filistin Merkez Seçim Komisyonu'ndan bugün yapılan açıklamada, seçimlerin liste usulüne göre yapılacağı ve kayıtların bugünden itibaren başladığı belirtildi. Böylece seçimlerin düzenlenmesi için resmi prosedürler de başlamış oldu.

Mahmud Abbas, 2005 yılında başkanlık seçimlerini kazanmasının ardından, Filistin Devlet Başkanı sıfatıyla Batı Şeria'yı 16 senedir seçimsiz yönetiyor.

Seçimlerin ardından bölgede nasıl bir atmosferin oluşacağı merak konusu. Filistin İslami Direniş Hareketi'nin (Hamas) seçimleri kazanması halinde, iç ve dış siyasette bunun büyük bir yankı bulacağı düşünülüyor.

2005-2006 seçimleri ve Filistin'de siyasi kriz

Filistin'de 2005 yılındaki seçimleri Hamas'ın başını çektiği İslami tandanslı gruplar boykot etmiş, El Fetih'in adayı Mahmud Abbas yüzde 62.52 oyla başkan olarak seçilmişti. Bu seçimlerde favori olarak Filistin'deki direniş hareketlerinin önde gelen isimlerinden Mervan Bergusi görülse de, İsrail tarafından cezaevinde tutulan Bergusi bir süre sonra adaylıktan çekilmişti.

Bölgede iç siyasi kriz ise 2006 yılındaki meclis seçimlerinin ardından patlak verdi.

filistin-2006.png

2006 seçimleri sonrası tarafların seçimi öne bitirdikleri seçim bölgeleri. Yeşil: Hamas, Sarı: El Fetih

"Değişim ve Reform" adlı listeyle seçime giren Hamas yüzde 44.45 oy alırken, El Fetih ise yüzde 41.43'te kaldı. Bunun ardından Hamas adına İsmail Heniye başbakanlık görevini üstlendi. Ancak El Fetih ve Hamas arasında yaşanan siyasi ve askeri kriz, kapsamlı bir çatışma sürecine ve Heniye'nin 2007 yılında Abbas tarafından görevden alınmasına yol açtı.

Bunun ardından Hamas Gazze Şeridi'nde kontrolü sağlarken Abbas ise Batı Şeria'da yeni bir hükümet kurdu.

2006-2007 yıllarındaki krizden bu yana taraflar uzlaşı için görüşmeler gerçekleştiriyordu. Seçimlerin düzenlenmesi halinde bunun, Filistin siyaseti için önemli bir tarihi aşama olacağı düşünülüyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.