İsrail Cumhurbaşkanı Herzog: Ülkeyi parçalayan derin bir ihtilafın içindeyiz

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog: Ülkeyi parçalayan derin bir ihtilafın içindeyiz

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, ülkesinin derin bir çatışmanın içinde olduğunu söyledi.

(Fotoğraf: Twitter/@Isaac_Herzog)

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, ülkede meydana gelen mevcut gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu.

Kendisini, İsrail halkını ve yurt dışındaki İsraillileri endişelendiren yeni gelişmelerle karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Herzog, ülkeyi parçalayan derin bir ihtilafın içinde olduklarını belirtti.

İsrial Başbakanı Binyamin Netanyahu liderliğindeki hükümetin, yargının bazı yetkilerini İsrail Parlamentosuna devretmeye yönelik hamlelerine karşı aksiyon almadığı gerekçesiyle eleştirilere tabi tutulan Herzog, kendisine yöneltilen eleştirilere saygı duyduğunu ifade etti.

Herzog, konuya ilişkin mevcut süreçte Cumhurbaşkanı olarak iki kritik role odaklanmış durumda olduğunu, bunların tarihi bir anayasal krizi önlemek ve toplum içinde devam eden parçalanmayı engellemek olduğunu vurguladı.

Bu kapsamda İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, ihtilafa düşen taraflar arasında bir diyalog ortamı oluşturmak için görüşmelerde bulunduğunu açıkladı.

Ne olmuştu?

İsrail'de aşırı sağcı hükümetin Yüksek Mahkeme'nin yetkisini sınırlama hamlesi, ülke içerisinde tartışmalara sebep olmuştu.

İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin, parlamentoya Yüksek Mahkeme'nin kararlarının aksine yasalar çıkarma yetkisi verme planlarına sahip olduklarını açıklamıştı.

Planlara göre, İsrail milletvekilleri, Yüksek Mahkeme tarafından alınan kararları hiçe sayarak yeni yasalar çıkarma yetkisine sahip olabilecek.

Yeni hükümetin bu planının yargı bağımsızlığını baltalamayla ve siyasi amaçlarla kullanılabilmesiyle sonuçlanacağını savunan İsrail muhalefeti, hükümetin söz konusu plan ile Başbakan Binyamin Netanyahu'nun yolsuzluk soruşturmasını da iptal edebileceğini düşünüyor.

Muhalefet ayrıca, söz konusu tasarının geçmesi halinde İsrail'deki demokrasinin de baltalanabileceğini savunuyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum