İsrail'de hükümet Yüksek Mahkeme'nin yetkilerini sınırlandırmaya çalışıyor

İsrail'de hükümet Yüksek Mahkeme'nin yetkilerini sınırlandırmaya çalışıyor

İsrail hükümetinin, Yüksek Mahkeme'nin yetkilerini sınırlama teşebbüsü yargı sistemini reforme etmekle suçlanıyor.

İsrail'de aşırı sağcı hükümetin Yüksek Mahkeme'nin yetkisini sınırlama hamlesi, ülke içerisinde tartışmalara sebep oldu.

İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin, parlamentoya Yüksek Mahkeme'nin kararlarının aksine yasalar çıkarma yetkisi verme planlarına sahip olduklarını açıklamıştı.

Planlara göre, İsrail milletvekilleri, Yüksek Mahkeme tarafından alınan kararları hiçe sayarak yeni yasalar çıkarma yetkisine sahip olabilecek.

Yeni hükümetin bu planının yargı bağımsızlığını baltalamayla ve siyasi amaçlarla kullanılabilmesiyle sonuçlanacağını savunan İsrail muhalefeti, hükümetin söz konusu plan ile Başbakan Binyamin Netanyahu'nun yolsuzluk soruşturmasını da iptal edebileceğini belirtiyor.

İsrail hükümetinin sunmaya hazırladığı yasa tasarısı doğrultusunda, milletvekillerinin yargıçların atanması üzerinde daha fazla söz sahibi olabileceğinden ve yargıç seçme kurulu üyelerinin iktidar koalisyon içerisinden seçilebileceğinden endişe ediliyor.

Tasarının yasa halini alması durumunda, Yüksek Mahkeme'nin yetki gücünün sınırlandırılmasının, işgal altındaki Batı Şeria'da Yahudi yerleşim yerleri lehine yasaların çıkartılabileceğine yol açacağı düşünülüyor.

Muhalefet ayrıca, söz konusu tasarının geçmesi halinde İsrail'deki demokrasinin de baltalanabileceğini savunuyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.