İsrail hükümeti içerisinde Somali ile normalleşme krizi yaşanıyor

İsrail hükümeti içerisinde Somali ile normalleşme krizi yaşanıyor

İsrail hükümeti içinde Somali'deki Mogadişu yönetimiyle normalleşme sağlanıp sağlanmamasına ilişkin tartışmalar sürüyor.

İsrail dünyanın dört bir yanında şu ana kadar normalleşme sağlayamadığı ülkelerle diplomatik ilişkiler kurmak için yoğun çaba gösteriyor.

İsrail basınında yer alan habere göre, İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Somali'deki Mogadişu yönetimiyle ilişkilerde normalleşme sağlamayı planlıyor.

Ancak Cohen'in bu planına İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi içinde karşı çıkan isimler mevcut.

"Dünyanın en yoksul ülkelerinden biriyle normalleşmenin faydası yok"

Times of Israel'in haberine göre, İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi, ülkesinin dünyanın ekonomik açıdan en yoksul kalmış ülkelerinden biriyle ilişkiler kurmada herhangi bir çıkarının bulunmadığını savunarak Mogadişu yönetimiyle normalleşmeye itiraz etti.

İsrail Dışişleri Bakanı Cohen ise Birleşmiş Milletler gibi uluslararası platformlarda İsrail'e aleyhte oy kullanmaması amacıyla Mogadişu yönetimiyle ilişkileri normalleştirme arzusunda.

Cohen'in Mogadişu yönetimi lideri Hasan Şeyh Mahmud'a yakın Somalili yetkililerle görüşmüş olabileceği de haberde yer alan bilgiler arasında yer alıyor.

Türkiye ve Katar ile yakın ilişki içerisindeki Mogadişu yönetiminin bir süredir İsrail ile gizli toplantılar gerçekleştirdiği bildiriliyordu.

Ayrıca Mogadişu yönetiminin İsrail ile ilişki kurarak bölgedeki gücünü artırmak istediği düşünülüyor.

Hasan Şeyh Mahmud'un da İsrail ile diplomatik ilişkiler kurma konusuna ilgili olduğu ifade ediliyor.

İsrail'in de Aden Körfezi ve Hint Okyanusu arasında, Kızıldeniz'in girişinde stratejik konuma sahip olması sebebiyle Somali'yle ilişkileri normalleştirmeye sıcak yaklaştığı dile getiriliyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.