'İsrail, İran hedeflerini vururken Suriye'deki YPG üslerini kullandı'

'İsrail, İran hedeflerini vururken Suriye'deki YPG üslerini kullandı'

Irak'taki İran destekli Haşdi Şabi'ye yönelik hava saldırılarının Suriye'nin kuzeyinde YPG kontrolündeki bölgelerden düzenlendiği iddia edildi.

Irak'taki İran destekli Haşdi Şabi'ye yönelik hava saldırılarının Suriye'nin kuzeyinde YPG kontrolündeki bölgelerden düzenlendiği iddia ediliyor.

Irak istihbarat kaynakları, İran destekli Şii çatı örgütü Haşdi Şabi'ye ait silah depolarını vuran İsrail'in, bu saldırıları Suriye'nin kuzeyindeki ana omurgasını PKK'nın Suriye kolu YPG güçlerinin oluşturduğu, 'Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) bölgesinden yaptığını öne sürdü.

"Saldırılar Suudi Arabistan desteğiyle gerçekleşti"

Middle East Eye'den David Hearst'ın haberine göre, son istihbarat bilgilerine hakim olan Iraklı yetkililer, saldırıların SDG’nin kontrolündeki bölgeden Suudi Arabistan'ın desteğiyle yapıldığını aktarıyor.

Adı açıklanmayan yetkililer "Drone saldırıları Suudilerin finanse etmesi ve desteklemesiyle SDG alanlarından yapıldı. İsrail'e ait uçaklar SDG üslerinden kontrol ediliyordu" ifadelerini kullandı.

Son zamanlarda Irak'taki Haşdi Şabi güçlerinin mühimmat depolarında patlamalar yaşanmış, askeri konvoyları hedef alınmıştı.

Saldırıların Lübnan'daki Hizbullah'ı da yakın tarihlerde vuran İsrail tarafından yapıldığı değerlendiriliyor.

Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih, pazartesi günü ülkenin egemenliği ve güvenliğinin korunacağını, bunun kırmızı çizgi olduğunu söyledi.

Adı açıklanmayan Iraklı yetkililer, Haşdi Şabi'ye yönelik saldırıların Suudi Arabistan'ın Körfez İlişkileri Bakanı Tamer El Sabhan'ın haziran ayındaki Suriye ziyaretinin ardından ortaya çıktığını belirtiyor.

Suudi Bakan Arap aşiretlerden SDG’ye destek olmasını istemişti

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın üsteğmenlerinden biri olan Körfez İlişkileri Bakanı Tamer El Sabhan, 13 Haziran'da Suriye'deki SDG bölgesini ziyaret ederek civardaki Arap aşiretleriyle görüşmüş ve örgüte destek vermelerini istemişti.

Görüşme Deyrizor'daki El Ömer petrol sahasında gerçekleşmişti.

Sabhan'a bu ziyaretinde eşlik eden isim de ABD'nin IŞİD Karşıtı Koalisyon'daki temsilcisi William Robak oldu.

Sabhan'ın toplantı sırasında aşiretleri Türkiye ve Katar ile yakınlaşmamaları konusunda uyardığı da gelen bilgiler arasındaydı.

Öte yandan bu ziyaret Sabhan'ın ilk ziyareti de değil. Suudi Bakan'ın daha önce de Suriye'deki SDG bölgelerini ziyaret ettiği biliniyor.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.