İsrail: Lübnan sınırında Hizbullah'a ait ikinci tüneli bulduk

İsrail: Lübnan sınırında Hizbullah'a ait ikinci tüneli bulduk

İsrail, bölgede devam eden operasyonlarda Lübnan’dan gelen ve diğer ucu İsrail topraklarına çıkan ikinci bir tünel bulunduğunu öne sürdü.

Cumartesi günü İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada Lübnan’dan gelen bir diğer tünelin daha tespit edildiği söylenildi. İsrail tarafından Hizbullah’a ait olduğu belirtilen tünellerin aranması ve imha edilmesi için başlatılan operasyon kapsamında şimdiye kadar iki tünel bulunmuş oldu.

Ordu sözcüsü Yarbay Jonathan Conricus bulunan tünelin boyutları ve yeri ile alakalı detay vermezken şöyle konuştu: “Hizbullah’a ait sınırlararası bir saldırı tüneli daha buldu.”

“İlki gibi bu tünel de İsrail topraklarına uzanmakta olup, henüz faaliyete hazır hale gelmediğinden İsrail halkı için herhangi bir tehdit oluşturmamaktadır.”

İsrail ordusu Salı günü “Kuzey Kalkanı (Northern Shield)” isimli operasyon çerçevesinde tünelleri yok etmek için harekete geçmişti.

İsrail sınırları içindeki Metua kenti yakınlarındaki ilk tünelin çıkış noktasının fotoğrafları eşliğinde söz konusu tünellerin Hizbullah milisleri tarafından kazıldığı iddia edildi.

Ordu sözcüsü ayrıca, yeni bulunan tünelin yıkılmadığını ancak ordu güçleri tarafından patlayıcılarla doldurulduğunu ve bu şekilde bir sızma aracı olarak kullanılmasının engellendiğini de aktardı.

Güney Lübnan halkına da Arapça olarak bölgeden uzak durmalarını söyleyen bildiriler dağıtıldı.

Netanyahu: Operasyonlar yeni başladı

Yarbayın açıklamasından sonra kendisi bir açıklama yapan Benjamin Netanyahu, tünellerin tespit edilmesi için başlatılan operasyonun “daha yeni başladığını” söyledi.

“Operasyon tamamlanana kadar devam edeceğiz.”

Conricus ordunun üçüncü bir tünelin var olduğunu bildiğini ancak bu tünelin konumunun tam olarak tespit edilemediğini söyledi. İsrail’in, Lübnan-İsrail sınırında gözlem yapan BM bünyesindeki UNIFIL’den “harekete geçmesini ve Lübnan tarafındaki tünel girişini kapatmasını” resmi olarak istediği de açıklamada yer aldı.

Yeni tünelin bulunduğuna dair yapılan bildiri, İsrail askerlerinin Cumartesi günü ordu birliklerinin mühendislik faaliyetleri yürüttüğü Yiftah sınır kenti yakınlarında üç “Hizbullah aktivistine” ateş açmalarının ardından geldi.

Conricus, ordunun bu üç şahsın daha önce askerler tarafından yerleştirilen sensörleri kaldırarak tünelleri gizli tutmak için orada olduğuna inandığını söyledi.

Lübnan’lı NNA haber ajansı ise İsrail askerlerinin Meys el Cebel bölgesinde rutin devriye görevi ifa eden Lübnan ordusu birliklerinin çıkarttığı toz bulutu nedeniyle gelenleri tanıyamadıklarını ve bu nedenle havaya uyarı ateşi açtıklarını iddia etti.

Netanyahu'dan Rusya'ya bilgilendirme

Kremlin’den yapılan açıklamada, Benjamin Netanyahu’nun Suriye’de Hizbullah’la aynı safta savaşan Rusya’yı bölgede devam eden operasyonlar hakkında bilgilendirdiği söylenildi.

Rusya’nın İsrail büyükelçisi de Putin’in “İsrail ve Lübnan sınır hattındaki istikrarın devamının gerekliliğini vurguladığını” söyledi.

İsrail Başbakanlık Ofisi de bu görüşme sırasında Netanyahu’nun “İsrail’in Suriye’de bir İran varlığı kurulmasına karşı olduğu ve İran ve Hizbullah’ın gösterdiği saldırgan tavra karşı harekete geçilmesi üzerine kurulu politikasını” yinelediğini aktardı.

İsrail Hava Kuvvetleri son yıllarda İran’a ait askeri hedefler ve Hizbullah’a teknolojik silah teslimatı yapan araçlar olduğunu iddia ettiği birçok hedefi Suriye sınırları içinde vurdu.

Eylül ayında, Suriye sınırları içinde görev icra eden bir İsrail jeti nedeniyle Suriye hava savunma sistemleri dost ateşi ile bir Rus jetini vurmuştu.

İran destekli Hizbullah Hareketi, Lübnan’da 1975-1990 yılları arasında devam eden iç savaş sonrasında silahsızlanmayan tek grup.

İsrail ile Hizbullah arasında 2006 yılında çatışmalar yaşanmış, olaylar Birleşmiş Milletler aracılığı ile yürütülen müzakereler sonucunda durdurulmuştu.

Kaynak: Al Arabia, Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.