"İsrail ordusu başarısız oldu, Hamas halen Gazze'de halen hakim güç"

"İsrail ordusu başarısız oldu, Hamas halen Gazze'de halen hakim güç"

Gazze'de daha önce operasyon düzenlediği bölgelerde yeniden saldırılar gerçekleştirmeye başlaması İsrail ordusunun bölgede hedeflerine ulaşamayacağı şeklinde değerlendiriliyor.

İlk saldırının üzerinden yedi ay geçtikten sonra İsrail güçleri Gazze Şeridi'nin kuzeyinde, aylar önce "temizlendiğini" iddia ettiği bölgelerde yeniden savaşmaya başladı ve bu durum İsrail yönetiminin "Hamas'ı ortadan kaldırma" hedefine ilişkin soru işaretlerinin artmasına neden oldu.

Tanklar, ordunun Hamas'ın "sağlam kalan son dört taburunun" bulunduğu iddia edilen güneydeki Refah kentine doğru ilerlemeye başlarken, Gazze Şehri'nin Zeytun bölgesinde ve ordunun geçen yıl kontrol altına aldığı kuzeydeki Cebaliye çevresinde şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Ateşkes için yapılan uluslararası baskılara rağmen çatışmaların yeniden şiddetlenmesi İsrail'de, Gazze için net bir stratejik planın olmamasının Hamas'ı 2007'den beri yönettiği bölgenin etkin kontrolünü elinde tutmaya iteceği yönündeki görüşleri güçlendirdi.

İsrail Salı günü en kasvetli "Bağımsızlık Günlerinden" birini kutlarken, savaşın net bir şekilde sona ermesi her zamankinden daha uzak görünüyor.

Gazze'nin yıkıntıları altında uzanan geniş tünel ağlarını kullanan Kassam Tugayları ve diğer Filistinli gruplar, 35.000'den fazla Filistinlinin ölümüne neden olan ve Gazzelilerin çoğunu evlerini terk etmek zorunda bırakan bir saldırı dalgasının yaraladığı halk arasında geniş bir desteğe sahip.

Eski bir askeri istihbarat subayı ve İsrail'in Hamas konusunda en önde gelen uzmanlarından biri olan Michael Milshtein, "Hamas'a karşı sürekli bir yıpratma stratejisine ya da askeri operasyonlara bel bağlarsak, hükümetin ya da ordunun çökmesi hedefine ulaşamayız" dedi.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Kurt Campbell Pazartesi günü yaptığı açıklamada Washington'un İsrail'in "savaş alanında kapsamlı bir zafer" elde edeceğinden şüphe duyduğunu belirtti.

Aşırı sağcı müttefikler

İki güvenlik yetkilisine göre son birkaç haftadır kabine yetkilileri Netanyahu'yu Gazze için net bir "ertesi gün" politikası oluşturmaya çağırdı.

Ancak Netanyahu şu ana kadar Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich gibi iktidar koalisyonunu bir arada tutmak için desteğine ihtiyaç duyduğu aşırı sağcı müttefiklerinin baskısına boyun eğerek mutlak zafer konusunda ısrarcı oldu.

On yıllardır süren çatışmaya bir çözüm bulma çabalarının yeniden canlandırılması için yapılan uluslararası çağrılara rağmen, siyasi bir çözümden söz etmek, bağımsız bir Filistin devletine doğru herhangi bir adım atmayı düşünmeyi reddeden bir hükümet tarafından defalarca reddedildi.

Bu da hükümeti, sahadaki askerlerin işini zorlaştıran tamamen askeri bir çözüm aramak zorunda bıraktı.

Bu hafta İsrail'de yayın yapan Kanal 13'ün haberine göre ordu komutanı Herzi Halevi Netanyahu'ya, Gazze'de alternatif bir Filistin hükümeti kurulması için ciddi bir çaba gösterilmediği takdirde ordunun Hamas'ı yenmek için “Sisifos gibi" karşı karşıya kalacağını söyledi.

-Yunan mitolojisinde bir kayayı durmadan yokuş yukarı itmeye mahkum edilen karaktere bir gönderme.-

"Hamas Gazze'de halen hakim güç"

İsrailli yetkililer daha önce Hamas ya da Batı Şeria'da sınırlı bir egemenliğe sahip olan Filistin Yönetimi ile ilişkisi olmayan yerel sivil ya da aşiret liderlerini alternatif olarak kullanmaktan bahsetmişlerdi.

Ancak Milshtein'a göre bu tür çabalar sonuçsuz kaldı. "Hamas, Gazze'nin kuzey kesimleri de dahil olmak üzere Gazze'de hala hakim güç" dedi.

"Refah'tan sonra ne olacak?"

Buna karşılık, Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar'ın stratejik hedefleri net görünüyor: Yeniden inşa etmek için yeterli güçle savaştan sağ çıkmak, bu da herhangi bir ateşkes anlaşmasının koşulu olarak İsrail güçlerinin tamamen çekilmesi konusundaki ısrarına yansıyor.

"Bunlar Hamas için hayatta kalma taktikleri ve yakında İsrail kendisini 'Refah'tan sonra ne olacak' sorusuna cevap vermek zorunda bulacak." diyor Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda tıkanan görüşmelere yakın olan ve Hamas'la müttefik olmayan bir Filistinli yetkili.

Hamas'tan ve Gazze'deki diğer silahlı gruplardan kaç savaşçının öldüğü konusu da belirsizliğini koruyor. Gazze'deki sağlık bakanlığı tarafından yayınlanan kayıp rakamları siviller ve savaşçılar arasında ayrım yapmıyor.

Netanyahu'nun kendisi bu hafta 14.000 civarında bir rakam verdi ki bu rakam İsrail ordusunun savaşın başında tahmin ettiği toplam Hamas savaşçısı sayısının yaklaşık yarısı.

Hamas, İsrail'in tahminlerinin ölü sayısını abarttığını ve her halükarda savaşçıların organize birlikleri parçalandıkça taktiklerini değiştirdiklerini söyledi.

ABD'nin yüz binlerce Filistinlinin yerinden edilmesiyle nüfusu artan Refah'a saldırı düzenlememesi yönündeki yoğun baskısına rağmen İsrailli komutanlar şehrin derinliklerine doğru ilerlemeye başladı. Ancak geniş çaplı bir saldırı başlatmaları halinde dar sokaklarında nelerle karşılaşacakları henüz net değil.

Gazze’deki silahlı gruplardan birinden bir savaşçı "Savaşçılarımız kendi savaşlarını seçiyor, işgalin -İsrail- bize savaş zamanını ya da yerini dayatmasına izin vermiyorlar çünkü eşit askeri kapasiteye sahip değiliz” dedi ve ekledi:

"Yüz yüze çatışmak zorunda değiliz ama işgalciler ve saldırganlar Gazze'nin içinde neredeyse her gün orada burada asker ve araç kaybediyor. Asla rahat olmayacaklar."

İsrail'in ne kadar ileri gitmeye istekli olduğu belli değil.

Anketler İsrail halkı arasında savaşa geniş bir destek olduğunu göstermeye devam ediyor.

Ancak rehinelerin ailelerinin, hala tutsak olanların eve getirilmemesi nedeniyle her hafta düzenledikleri protestolar, bu desteğin çoğu İsraillinin saldırı öncesindeki güvenlik zaaflarından sorumlu tuttuğu hükümete duyulan öfkeyle eşleştiğini gösteriyor.

Londra'daki Chatham House'da Orta Doğu ve Kuzey Afrika Programı'nda yardımcı araştırmacı olarak görev yapan Yossi Mekelberg, Netanyahu ve bazı bakanların Pazartesi günü İsrail'in savaşta ölenleri için düzenlenen Anma Günü törenlerinde alay konusu olmasının ülkedeki genel havanın ne kadar mutsuz olduğunu gösterdiğini söyledi.

Mekelberg, "Mezarlıklara gelen bazı hükümet temsilcilerini görüyorsunuz ve bazıları, epeyce azı, çok öfkeli ailelerle ve son yedi ayda olanlar için onları suçlayan diğerleriyle karşılaşıyor" dedi.

Kaynak: Mepa News, Reuters

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum