İsrail ordusu Filistinlileri evlerinden çıkarmak için gerçek mermi ile tatbikat yapacak

İsrail ordusu Filistinlileri evlerinden çıkarmak için gerçek mermi ile tatbikat yapacak

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'nın Mesafir Yatta bölgesinde askeri tatbikat kapsamında gerçek mermilerle atış talimleri yapacak.

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'da halihazırda tehcir tehdidiyle karşı karşıya bıraktığı Mesafir Yatta yerlisi Filistinlilerin yaşadığı bölgede askeri tatbikat kapsamında atış talimleri yapacak.

Ordu güçleri söz konusu askeri tatbikatı, İsrail mahkemesinin geçtiğimiz ay ordunun kullanabileceği bir bölge olarak belirlediği Mesafir Yatta'da gerçekleştirerek, oradaki Filistinlileri bölgeden tamamen çıkartmayı planlıyor.

İsrail ordusu tarafından 1967 yılından itibaren işgal altında tutulan Batı Şeria'da yüzlerce Filistinlinin ikamet ettiği Mesafir Yatta "askeri eğitim alanı" olarak belirlenmiş ve İsrail, bölgedeki Filistinlileri tehcir etmekle tehdit etmişti.

Öte yandan bölge sakinleri, uluslararası baskı aracılığıyla İsrail'in tahliye işlemlerini engelleyeceğini ümit ederek bölgede kalma konusunda direniyor.

İsrail askerlerinin pazartesi gününden çarşamba gününe kadar bahsi geçen bölgede askeri eğitimler alması bekleniyor.

Gerçek mermi kullanılacak eğitimler bir ay sürebilir

Middle East Eye'ın haberine göre askeri tatbikatların Filistinlilerin ikamet ettiği köylere yakın noktalarda gerçekleşeceği ve eğitimlerin bir ay boyunca devam edebileceği ifade ediliyor.

İsrail neredeyse 20 yılı aşkın bir süredir bölgede gerçek mermilerle atış talimi yapmıyordu. 20 sene sonra ilk kez gerçek mermilerle atış talimi yapılmış olacak.

Filistinlilerin tehcir tehdidiyle karşı karşıya olduğu Mesafir Yatta'da gerçekleşecek askeri eğitimlerde gerçek merminin kullanılmasındaki asıl amacın Filistinli yerlilere korku taktiği uygulayarak tahliyelerini kolaylaştırmayı sağlamak olduğu belirtiliyor.

Filistinlilerin tehcir edilme tehlikesi

İsrail'in yıllardır yeni yapılan binaları yıktığı bölgede, yakın zamanda alınan mahkeme kararı ile tahliyelerin artacağından endişe ediliyor. İsrail ordusu ise "çeşitli operasyonel önlemler" sebebiyle bölgenin "askeri eğitim noktası" ilan edildiğini vurgulayarak, Filistinlilerin yıllardır izinsiz yapılar inşa ederek kuralları ihlal ettiğini savunuyor. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği, mahkeme kararını kınamış ve İsrail'i yıkımları durdurmaya çağırmıştı.

Filistin ile İsrail, 1995 yılında "İkinci Oslo Anlaşması" kapsamında işgal altında bulunan Batı Şeria A, B ve C bölgeleri şeklinde ayrılması için anlaşma imzalamıştı.

"C Bölgesinin" idaresi ve güvenliği ise İsrail'e verilmişti. Mesafir Yatta'nın "C Bölgesi" içerisinde bulunması sebebiyle İsrail, Filistinlilerin inşa çalışmalarını engelliyor.

Birleşmiş Milletler, İsrail'in "C Bölgesi'nin" yaklaşık %30'unu "askeri eğitim alanı" olarak belirlediğini söylüyor. Bu da bölgede yaşayan Filistinlilerin zorla yerinden edilme riskini oldukça artırıyor.

Kaynak: Mepa News

katki.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.