İsrail: Türkiye'nin Suriye kuzeyinde operasyon başlatmasına karşıyız

İsrail: Türkiye'nin Suriye kuzeyinde operasyon başlatmasına karşıyız

İsrail ile Türkiye'nin ilişkileri normalleştirme kapsamında görüşmeler yürüttüğü bir dönemde İsrail tarafı Türkiye'nin Suriye kuzeyine bir operasyon yapmamasını istedi.

Birçok ülkenin Türkiye'nin Suriye kuzeyine yönelik olası harekat planlarını sonlandırmasına dair girişimleri sürüyor.

Son olarak İsrail'in Türkiye'nin söz konusu operasyon planının hayata geçmemesi yönünde adımlar attığı görülüyor.

Axios'un haberine göre İsrail'in son haftalarda Biden yönetimine "Türkiye'nin Suriye kuzeyinde YPG'ye karşı başka askeri bir operasyonu gerçekleştirmemesine" dair baskılar yaptığı bildiriliyor.

İsrail'in Ulusal Güvenlik Danışmanı Eyal Hulata'nın ABD'li mevkidaşı Jake Sullivan'a yaptığı çağrıda, Suriye'nin kuzeyinde yeni bir Türk müdahalesinin YPG'ye büyük ölçüde zarar vereceğine ve bunun uzun vadede İran'ın bölgede yayılımına yol açabileceğine dair endişeler dile getirildi.

İsrail, Suriye'de artan İran nüfuzuna karşı PKK'nın Suriye uzantısı YPG'yi bir müttefik olarak değerlendiriyor. İsrail'in birkaç yıldır YPG'yi diplomatik olarak desteklediği belirtilirken YPG kontrollü bölgelere insani yardım yaptığı da biliniyor.

İsrail ile Türkiye'nin son dönemde ilişkileri normalleştirme girişimlerinde bulunduğu göz önüne alındığında söz konusu İsrail kaynaklı istemin Türkiye ile yeniden restore edilen ilişkilere zarar verip vermeyeceği merak konusu.

ABD, İran ve Rusya da Türkiye müdahalesine karşı

ABD Başkanı Joe Biden haziran ayı sonunda gerçekleşen NATO zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Suriye'de YPG'ye karşı yeni bir operasyon başlatmamasını talep etmişti.

İran lideri Ali Hamaney, geçtiğimiz gün Erdoğan'a Türkiye'nin yeni askeri operasyonunun yalnızca Suriye ve Türkiye'ye değil bölgeye de zarar vereceğini belirtmişti.

Rusya’nın Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentyev “ülkesinin Türkiye’nin Suriye’ye olası askeri operasyonunu, "durumu tırmandırıp, istikrarsızlığı arttıracağı gerekçesiyle akıllıca bulmadığını” ifade etmişti.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum