İsrail Türkiye'ye büyükelçi atadı

İsrail Türkiye'ye büyükelçi atadı

İsrail, Türkiye'ye atadığı yeni büyükelçisini duyurdu.

İsrail Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi kapsamında Ankara'ya yeni büyükelçi atadığını duyurdu.

Bu kapsamda İsrail'in yeni Türkiye Büyükelçisi Irit Lillian oldu.

İsrail ulusal basınından çıkan haberlere göre, Dışişleri Bakanlığı'na bağlı bir komite Lillian'ın İsrail'in Türkiye Büyükelçisi olarak atanmasını onayladı.

İki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi sürecinde ve öncesinde Lillian, İsrail'in Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı idi.

Irit Lillian, 26 Ağustos'ta yaptığı açıklamada ülkesinin Ankara'ya yeniden büyükelçi atamasının birkaç haftadan fazla bir süre alabileceğine işaret etmişti.

İsrailli diplomat Lillian ayrıca ağustos ayında, Hamas'ın Türkiye'deki varlığına ilişkin açıklamalarda bulunmuştu.

Lillian'ın Hamas notlarına dair:

Irit Lillian, 2022 yılı içerisinde taraflar arasında karşılıklı olumlu yaklaşımın süre geldiğini kaydederek, Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas'ın Türkiye'deki varlığının iki ülkenin bağlarına zarar verdiğini belirtti.

Türkiye-İsrail arasındaki ilişkilerde Hamas'ın "baltalayıcı bir rolü olduğunu" vurgulayan Lillian, "İsrail'in Türkiye'den Hamas'ın İstanbul'daki ofisini kapatmasını talep etmesi bir gerçeklik." diye konuşmuştu.

Lillian, İsrail'in Hamas'ı "terör örgütü" olarak tanıdığını vurgulamasının yanı sıra Filistin İslami Direniş Hareketi'nin Türkiye'deki varlığının ilişkilerde engeller oluşturan başlıca meselelerden biri olduğunu söyledi.

Türkiye-İsrail normalleşmesi

Türkiye ve İsrail yakın zamanda ilişkilerin normalleştiğini duyurmuş ve karşılıklı olarak büyükelçi ataması kararı almıştı.

Bu kapsamda İsrail tarafından büyükelçi ataması geldi.

Ancak Türkiye henüz büyükelçi atamasına dair bir açıklama yapmadı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, büyükelçi atamasına ilişkin "Elçilerin atanması önümüzdeki günlerde gerçekleşecek. Kapsamlı bir kararname hazırlıyoruz. Dönecek büyükelçilerimiz var, atayacağımız büyükelçilerimiz var. Çalıştık, Cumhurbaşkanımıza arz edeceğiz. Cumhurbaşkanımıza da söyledik, ilk fırsatta arz edeceğiz, aşağı yukarı taslak bitmek üzere. Alternatif isimler var. Biz arkadaşlarımızın büyükelçi olup olmama yeteneği var mı, liyakatı, eğitimi var mı buna bakarız." ifadelerini kullanmıştı.

Çavuşoğlu ayrıca, katıldığı bir televizyon programında gerek Hamas gerekse Filistin tarafının Türkiye'nin İsrail ile normalleşmesini istediğini söylemişti.

Ancak Hamas tarafından yapılan bir açıklamada, hareketin Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesine olumlu yaklaştığına dair çıkan haberlerin asılsız olduğu belirtilmişti.

Bu kapsamda Hamas, İsrail ile olan her türlü normalleşmeyi reddettiğini yinelemişti.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.