İsrail uçakları Sudan hava sahasını kullanmaya başladı

İsrail uçakları Sudan hava sahasını kullanmaya başladı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu İsrail Havayolları’na ait uçakların Sudan hava sahasını kullanmaya başladığını duyurdu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu pazar günü yaptığı açıklamada, İsrail Havayolları’na ait uçakların Sudan hava sahasını kullanmaya başladığını duyurdu. Netanyahu, açılan yeni hava koridorunun, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Sudan’ın fiili yöneticisi olan Abdulfettah el-Burhan ile yaptığı toplantının bir sonucu olduğuna dikkat çekti.

Hartum yönetiminden 5 Şubat’ta yapılan açıklamada da Burhan ve Netanyahu’nun gerçekleştirdiği görüşmeden iki gün sonra İsrail Havayolları’na ait uçakların Sudan hava sahasını kullanmalarına izin verildiği belirtilmişti.

Netanyahu, bir grup ABD’li Yahudi komutanla yaptığı görüşmede “Şu an hızlı bir normalleşmenin yollarını arıyoruz. İlk İsrail uçağı dün itibariyle Sudan seferini yaptı” ifadelerini kullandı. Reuters haber ajansının aktardığına göre Netanyahu ayrıca Sudan hava sahasının açılmasıyla birlikte İsrail’den Güney Amerika’ya uçuş süresinin yaklaşık 3 saat kısaldığını söyledi.

Sudan, İsrail’le ilişkilerin normalleşmesinin Filistin’le ilgili hassasiyetler kapsamında geldiği söylentilerini ise reddetti. İsrail, yaşanan son gelişmeler öncesinde İran’ın Gazze Şeridi’ne mühimmat kaçakçılığı yapmak için Sudan topraklarını koridor olarak kullandığı şüphesi nedeniyle Sudan’ı bir güvenlik tehdidi olarak görüyordu.

Bölge kaynakları İsrail uçaklarının 2009 yılında Sudan’daki bir silah konvoyunu bombaladığını bildirmişti.

İsrail’de 2 Mart’ta düzenlenecek seçimlere az bir süre kala Sudan’la ilişkilerin normalleşmesi, Netanyahu’nun diplomatik hamlelerini ön plana çıkarmasına yardımcı olacağı belirtiliyor.

Arap liderler 1967’de Sudan’ın başkenti Hartum’da bir araya gelerek, İsrail’i “tanımamak”, İsrail’le “müzakerede bulunmamak” ve “barış yapmamak” maddeleri üzerinde ortak karara varmışlardı.

Netanyahu-Burhan görüşmesinde açık bir şekilde müzakere edilen en önemli başlığın hava koridoru meselesi olduğu kaydediliyor.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.