İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir'in Yahudileri Filistinlilere karşı kışkırttığı ortaya çıktı

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir'in Yahudileri Filistinlilere karşı kışkırttığı ortaya çıktı

Aşırı sağcı İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in para teklif ederek Yahudi gençleri Filistinlilere karşı saldırmaya kullandığı öğrenildi.

(Fotoğraf: Twitter/@itamarbengvir)

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in, Yahudi gençleri radikalleştirdiği ve şiddete teşvik ettiği ortaya çıktı.

Ben-Gvir'in Filistinlilere karşı şiddeti yaymak için öne sürdüğü kişilerden biri olan Gilad Sade, pazartesi günü New Yorker'a yaptığı açıklamada, aşırı sağcı bakanın geçmiş yıllarda "para teklif ederek genç Yahudileri Filistinlilere ait yapı ve yerleşim yerlerine saldırmaya teşvik ettiğini" söyledi.

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ile geçmiş dönemde "abi-kardeş" ilişkisine sahip olduğunu söyleyen Sade, Filistin karşıtlığıyla bilinen bakanın işgal altındaki Batı Şeria'da ve Doğu Kudüs'te "Filistinlilere ait mülklere zarar vermeleri için gençlere 60 dolara kadar para teklif ettiğini" dile getirdi.

Öte yandan Sade, Ben-Gvir'in 2001'de kendisini işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan BM yerleşkesine nasıl zarar verebileceğini anlattığını belirtti.

O dönemde 14 yaşında olan Sade, Ben-Gvir'in talimatları doğrultusunda BM yerleşkesindeki araçların tekerleklerini indirip, duvarlara "BM defol", "Kahane haklıydı" yazdığını ifade etti.

Radikal Yahudiler, Filistinlilere karşı ölümcül saldırıların ilham kaynağı olarak kabul edilen radikal Yahudi haham Meir Kahane'yi yüceltmek amaçlı BM yerleşkesinin duvarlarına "Kahane" yazmıştı.

Ben-Gvir gibi dönemin Kahane örgütü yetkililerin, yasal düzlemde sorgulanmaları daha komplike bir yapıda olması sebebiyle düzenli olarak genç Yahudileri "kirli işleri yaptırmaya" sevk ettiği biliniyordu.

Geçmişte Kahane'ye olan desteği ve ırkçılığa teşvik ettiği gerekçesiyle çeşitli suçlardan hüküm giyen 46 yaşındaki Ben-Gvir, gençlik döneminde Kahane örgütünün bir üyesiydi.

Geçen yıl Meir Kahane'nin ölüm yıldönümündeki bir etkinliğe de katılan Ben-Gvir, Kahane'yi övmüş ve konuya ilişkin açıklamaları ABD tarafından kınanmıştı.

Radikal Kahane örgütünün üyelerinden adlı Baruch Goldstein bir Yahudi yerleşimci 1994'de El Halil'deki İbrahim Caminde ibadet eden Müslümanlara ateş açmış ve 29 Filistinli hayatını kaybetmişti.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.