İsrail'de hükümet krizinin aşılması için 48 saat mühlet

İsrail'de hükümet krizinin aşılması için 48 saat mühlet

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, koalisyon hükümeti kurması için kendisine tanınan süre dolan Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz'a 48 saat mühlet verdi.

Mavi-Beyaz İttifakı yetkililerinin açıklamasına göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Gantz gece geç saatlerde bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıda, Netanyahu ile Gantz'ın koalisyon müzakerelerinde büyük ilerleme katettiği ve bugün hükümeti ilan edebilecekleri ifade edildi.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşunun (Makan) haberine göre ise İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, Netanyahu ile Gantz'ın ortaklaşa yaptığı ek süre talebine olumlu yanıt verdi.

Buna göre Rivlin, koalisyonu kurması için Gantz'a 48 saat süre verdi.

Gantz dün bir televizyon kanalında, Netanyahu'yu koalisyonun kurulması konusunda acele etmeye çağırmıştı.

Netanyahu ise buna cevap olarak "Gantz, seni Başbakanlık Konutu'nda bekliyorum. Gel, bu akşam hükümeti kuralım" demişti.

İsrail Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisinden önceki gün yapılan yazılı açıklamada, Rivlin'in, koalisyonu kurması için Mavi-Beyaz lideri Gantz'a ek süre vermeyeceği belirtilmişti.

Açıklamada, Gantz ile Başbakan Binyamin Netanyahu'nun hükümeti kurmak için pazartesi akşama kadar anlaşamamaları halinde, Rivlin'in koalisyonu kurma görevini İsrail Meclisine verebileceği ifade edilmişti.

Üç seçime rağmen koalisyon krizi çözülemedi

İsrailli seçmen bir yıl içinde, ülkedeki koalisyon krizi nedeniyle 2 Mart'ta üçüncü kez sandık başına gitmişti.

Başbakan Netanyahu'nun partisi Likud, 120 sandalyeli meclise 36 milletvekili göndererek yarışı önde tamamlarken, Mavi-Beyaz 33'te kalarak ikinci olmuştu.

Rivlin, 16 Mart'ta koalisyon hükümetini kurma görevini partisi seçimde ikinci olsa da 15 milletvekiliyle meclisin üçüncü büyük grubu olmayı başaran Ortak Arap Listesi Bloku'nun da desteğini alan Gantz'a vermişti.

Gantz, partisinden gelen itirazlara rağmen Meclis Başkanlığına adaylığını açıklamış ve Netanyahu'nun partisi Likud'un başını çektiği sağ blokun oylarıyla seçilmişti.

Bu gelişme üzerine Netanyahu ile Gantz arasındaki koalisyon görüşmeleri hız kazanırken, Yeş Atid ve Telem Partisi, Mavi-Beyaz İttifakı'ndan ayrılmıştı.

Netanyahu ile Gantz arasındaki koalisyon görüşmeleri devam etse de iki lider henüz anlaşamadı.

İsrail'deki yasalar gereği koalisyonu kurmakla görevlendirilen milletvekiline 28 gün süre tanınıyor.

Talep etmesi ve Cumhurbaşkanının da onaylaması halinde 2 hafta ek süre verilebiliyor.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.