İsrail'de yüzlerce Filistinli hiçbir suçlama olmaksızın hapishanelerde tutuluyor

İsrail'de yüzlerce Filistinli hiçbir suçlama olmaksızın hapishanelerde tutuluyor

İsrail'in yüzlerce Filistinliyi hiçbir suçlama olmaksızın tutukladığı bildirildi.

İsrail merkezli insan hakları grubu HaMoked, İsrail hapishanelerinde büyük çoğunluğu Filistinli olmak üzere idari tutuklu sayısının bin 201'e yükseldiğini açıkladı.

HaMoked tarafından çarşamba günü yapılan açıklamaya göre İsrail, hiçbir suçlama yöneltilmeksizin veya duruşmaya çıkartmaksızın tamamına yakını Filistinli bin 201 kişiyi gözaltında tutuyor. İnsan hakları grubuna göre, İsrail'de son 34 yılda idari gözetim altında tutulan kişi sayısında rekor düzeyde artış gösterdi.

İdari tutuklu olan bin 201 kişinin büyük çoğunluğunun Filistinli, bir kısmının ise Arap asıllı İsrail vatandaşları ile Yahudi yerleşimciler olduğu biliniyor.

Geçen yıldan bu yana Filistinli idari tutukluların sayısı iki kat artmış durumda. Bu sayının İsrail güçlerinin Filistin topraklarına yönelik baskınlarını yoğunlaştırması sebebiyle arttığı düşünülüyor.

HaMoked'e göre İsrail'in gözaltında tuttuğu Filistinlilerin dörtte biri artık idari tutuklu.

Filistinliler hakkındaki idari tutuklama kararı nasıl işliyor?

İsrail Ordusu Merkez Komutanlığı, "şüpheli" Filistinliler hakkında elde ettiği istihbarat bilgilerini ve idari gözaltı kararını yargıya taşıyor.

Bu esnada mahkemeye çıkarılmayan gözaltındaki Filistinliler hakkında idari tutuklama işlemleri başlatılıyor.

İsrail mahkemeleri, kapalı kapılar ardında "güvenlik tehlikesi" oluşturduğunu iddia ettiği Filistinliler hakkında tutuklama kararları çıkartıyor.

Ne gözaltına alınan Filistinlinin ne de aile üyelerinin duruşmaya katılmasına izin verilmiyor. Tutuklu Filistinlilerin avukatları dahi genellikle hakimlerin aldığı kararları dayandırdıkları kanıtları incelemekten alıkonuluyor.

Herhangi bir suçun isnat edilmediği Filistinliler 5 yıl hapishanede tutulabiliyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.