İsveç: Topraklarımızda PKK'ya yer yok

İsveç: Topraklarımızda PKK'ya yer yok

NATO'ya üye olabilmek için Türkiye'nin veto engelini kaldırmasını bekleyen İsveç'in Dışişleri Bakanı Tobias Billström'den PKK'ya yönelik sert açıklamalar geldi.

Billström, "PKK, Avrupa Birliği tarafından terörist bir örgüt olarak tanınıyor. İsveç topraklarında PKK'ya kesinlikle yer yok" dedi.

Muhafazakar Ulf Kristersson tarafından kurulan sağ koalisyon hükümetine "ılımlılar" kanadından giren Dışişleri Bakanı Billström, Fransız Le Monde gazetesine verdiği söyleşide, yeni hükümetin Türkiye ve NATO üyeliğine ilişkin görüşlerini aktardı.

İsveç'te 2006-2014 yıllarında iktidarda olan Liberaller döneminde göç bakanlığı da yapan Billström, Türkiye ile NATO üyeliği konusundaki görüşmelerde gelinen noktayı şu sözlerle değerlendirdi:

"Niyetimiz bir an önce NATO'ya üye olmak. Haziran ayında Madrid'de düzenlenen NATO zirvesinde Türkiye, İsveç ve Finlandiya, güvenlik şartlarını belirleyen bir mutabakat zaptı imzaladı.

Bazıları suçla mücadeleyle ilgili ve Türkiye'nin talepleriyle gölgelenen bir şeye dikkat çekmek istiyorum. Türkiye'nin suçla mücadelede işbirliğine biz de büyük ilgi duyuyoruz. Üç ülke arasındaki diyalog devam ediyor."

Billström, "Ankara'nın talep ettiği Türkiyeli Kürtler'in iadesini ne ölçüde kabul edeceksiniz?" sorusuna da, "Mutabakat Zaptı tarafından belirlenen tüm koşullara, Türk Parlamentosu'nun onayından önce, üç parti tarafından uyulmalıdır. Ama her şey anayasamızın koyduğu kurallara ve hukuk devleti ilkelerine uygun olarak yapılmalıdır. Bu, Türk muhataplarımıza çok net bir şekilde ifade edildi. Dolayısıyla, imzalamış olduğumuz ve uymamız gereken suçluların iadesine ilişkin bir Avrupa sözleşmesi var. Yargı bağımsızdır. Devlet müdahale edemez" yanıtını verdi.

"YPG ve PYD'ye destek yok"

PKK'lı ve YPG'li üyelerin iadesine ilişkin soruya da, "PKK'ya gelince, Avrupa Birliği tarafından terörist kabul edilen bir örgüttür. Yani İsveç topraklarında bu örgüte kesinlikle yer yok. PYD ve YPG ile ilgili olarak bunlar, muhtırada tanımlanan, İsveç ve Finlandiya'nın desteklememeyi taahhüt ettikleri Suriyeli örgütlerdir" dedi.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.