İtalya Başbakanı Conte: AB koronavirüs nedeniyle varlık nedenini kaybedebilir

İtalya Başbakanı Conte: AB koronavirüs nedeniyle varlık nedenini kaybedebilir

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Avrupa Birliği’ne koronavirüsle mücadelede yapılacak hatanın, birliğin varlık nedenini kaybedebileceği uyarısında bulundu.

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, bugün yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği’ne (AB) yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ile mücadelede ‘büyük bir hata yapmaktan kaçınma’ çağrısında bulunarak, aksi takdirde birliğin varlık nedenini kaybedebileceğine dikkati çekti.

Conte, bugün Il Sole 24 Ore gazetesinde yayınlanan bir röportajda, “İhmalkârlık, çocuklarımızı yıkıcı bir ekonominin muazzam yüküyle baş başa bırakacak. Tehdidin bu denli büyük olmasını ister miyiz? Öyleyse büyük bir plan hazırlayalım. Avrupa’nın ekonomisini yeniden toparlanmasını sağlayıp, canlandıracak bir yeniden yatırım planı hazırlamalıyız” ifadelerini kullandı.

İtalyan Başbakan, geçtiğimiz Perşembe günü gerçekleştirilen Avrupa Konseyi toplantısında Konsey üyeleriyle Almanya Şansölyesi Angela Merkel arasında birçok anlaşmazlık yaşandığına dikkati çekerek, “Vatandaşlarımız arasından çok sayıda kurban verdiğimiz ve ciddi bir ekonomik durgunluğa neden olan bir krizle yaşıyoruz” dedi.

Conte, video konferans aracılığıyla katıldığı toplantıda şu ifadeleri kullandı, “Çok acılar çeken ve ihmalkar davranamayacağım bir ülkeyi temsil ediyorum. İtalya'da olduğu gibi diğer üye ülkelerde de trajik seçimler yapmak zorunda kalıyoruz. Avrupa’da trajik seçimler yapmaktan kaçınmalıyız. Avrupa bu eşi görülmemiş mücadeleyi karşıladığını kanıtlamazsa, AB vatandaşlarımızın gözünde varlık sebebini kaybedebilir.”

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, “Uzun vadeli Avrupa İstikrar Mekanizması'nı uygulamaya koymayı düşünen meslektaşlarıma, potansiyeli tüketmeye gerek olmadığını söyledim, çünkü şimdi ihtiyacımız olan şey bu değil. Avrupa İstikrar Mekanizması, üye devletleri, karşılaştıkları beklenmedik etkiler ve mali gerilimlerden kurtarmayı sağlamak için oluşturulmuş bir araçtır. Ancak ortaya çıkan bu koronavirüs salgını, aksine benzer bir soruna neden olmakta” dedi.

Bunun 2008 kriziyle kıyaslandığında tamamen farklı olduğunu düşünen Conte “Kendimizi Avrupa tarihinde kritik bir anda bulduk” dedi. Conte ayrıca, Nisan ayı için hazırlanan mali kararnameyle bu alanda yapılacak harcamalara tahsis edilen bütçenin 50 milyar euroya çıkarılacağını bildirdi.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.