İtalya'nın tamamında koronavirüs nedeniyle tecrit ilan edildi

İtalya'nın tamamında koronavirüs nedeniyle tecrit ilan edildi

İtalya'da koronavirüsle mücadele amacıyla geçen hafta sonu kuzey bölgeleri için alınan tecrit tedbirleri tüm ülkeyi kapsayacak şekilde genişletildi.

İtalya'da koronavirüsle mücadele amacıyla geçen hafta sonu kuzey bölgeleri için alınan tecrit tedbirleri tüm ülkeyi kapsayacak şekilde genişletildi.

Ölü sayısının 463'e, toplam vaka sayısının da 9 bin 172'ye ulaştığı ülkede Başbakan Giuseppe Conte Pazartesi akşamı yaptığı açıklamada, tüm ülkeyi ilgilendiren yeni ve daha sıkı tedbirler alındığını duyurdu.

Giuseppe Conte, daha önce kuzeydeki bölgelerde ilan edilen "kırmızı bölgeye" atıfla "Artık kırmızı bölge yok, 1. bölge, 2. bölge yok. İtalya'nın tamamı koruma altındaki bölge" dedi.

Conte, bu yöndeki kararnamenin bugünden itibaren yürürlüğe gireceğini açıkladı.

İtalya Başbakanı'nın açıklamasına göre, tüm ülke genelinde iş ya da sağlık gibi gerekçelerle zorunlu olmayan seyahatlere izin verilmeyecek.

Okullar en az 3 Nisan'a kadar kapalı kalacak.

Kamuya açık alanlarda toplanma yasağı uygulanacak.

Serie A da dahil olmak üzere futbol ligleri, tüm spor etkinlikleri ve müsabakaları durdurulacak.

'Maalesef zaman yok'

Başbakan Conte, koronavirüsün yayılmasıyla mücadele için herkesin fedakarlık yapması, taviz vermesi gerektiğini söyledi. "Maalesef zaman yok" diyen Conte, halka "Alışkanlıklarımızı değiştirmemiz lazım, hem de hemen" diye seslendi.

Conte bu kararın, yoğun bakıma alınan ve hayatını kaybedenlerin sayısındaki önemli yükseliş nedeniyle alındığını vurguladı.

Ülke genelinde bugüne kadar koronavirüs testi yapılan 53 bin 826 kişiden 9 bin 172'si pozitif çıktı. Bunların 724'ü tedavi sonrası iyileşti. Halen pozitif olan 7 bin 985 kişiden 733'ü ise yoğun bakımda.

Hayatını kaybeden 463 kişinin yüzde 44'ü 80-89 yaşları, yüzde 31'i 70-79, yüzde 14'ü 90 üstü, yüzde 10'u 60-69, yüzde 1'i de 50-59 yaşları arasında.

Geçen hafta sonu imzalanan, kuzeydeki Lombardia bölgesinin tamamı ile 14 vilayete giriş-çıkışların kısıtlandırılmasını öngören kararnamenin bugünden itibaren tüm ülkede geçerli olması bekleniyor.

Bu kararnamede öngörülen tedbirler arasında cenaze törenleri de dahil olmak üzere dini ve medeni törenlerin askıya alınması; sinema, tiyatro, gece kulübü, müze, spor salonu, havuz, kayak tesislerinin kapatılması; restoran ve kafelerin ancak 06-18 saatleri arasında açık kalması da yer alıyordu.

Hükümetin yeni kararıyla bu tedbirlerin tüm ülkeye yayılması planlanıyor.

Başbakan Conte, Pazartesi günü La Repubblica gazetesinde yayımlanan söyleşişinde, eski İngiltere Başbakanı Winston Churchill'den alıntıyla "Bu bizim en karanlık saatimiz, ama üstesinden geleceğiz" demişti.

Cezaevlerinde isyan

Koronavirüsün yayılmasını önlemek amacıyla hükümet tarafından alınan tedbirler, cezaevlerindeki koşulların da sıkılaştırılmasına yol açınca bazı cezaevlerinde isyan hareketlerinin baş gösterdiği belirtiliyor.

İtalyan basınındaki haberlere göre tutuklular, koronavirüs tedbirleri kapsamında açık görüşlerin iptal edilmesini protesto ediyor ve bazıları da virüsün hapishanelerde de yayılabileceği gerekçesiyle af çıkarılmasını talep ediyor.

Pazar gününden bu yana beri ülke genelinde, Milano, Roma, Napoli gibi birçok kentte 27 cezaevinde isyanlar görüldü.

Modena kentinde çıkan isyanda 6 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Foggia'da 50 kadar mahkûmun cezaevinden kaçmasının ardından 30'u daha sonra yakalandı, 20 kişiyi ise arama çalışmaları sürüyor.

Milano'da San Vittore Cezaevi'nde mahkûmların çatıya çıktığını gösteren görüntüler geliyor.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.