Katar'ın Avustralya vatandaşı Müslüman profesöre 5 ay işkence ettiği ortaya çıktı

Katar'ın Avustralya vatandaşı Müslüman profesöre 5 ay işkence ettiği ortaya çıktı

Avustralya vatandaşı bir öğretim görevlisinin herhangi bir gerekçe gösterilmeksizin Katar'da 5 ay boyunca gözaltında tutulduğu belirtiliyor.

(Fotoğraf: Tamil Guardian)

Sri Lanka asıllı Avustralya vatandaşı Lokman Talib adlı bir profesörün 5 ay boyunca Katarlı yetkililerce işkenceye tabi tutulduğu iddia edildi.

Middle East Eye'ın haberine göre Katar Üniversitesi'ne bağlı Halk Sağlığı bölümünde Profesör olan 58 yaşındaki Talib, Katarlı yetkililerin 5 ay boyunca kendisini ve 24 yaşındaki oğlunu gözaltında tuttuğu ve bu süreçte işkence gibi kötü muamelelere maruz kaldıklarını aktardı.

Talib, gözaltı sırasında Katarlı yetkililerin kendisini ve oğlunu sorgulamaya aldığını ancak neden gözaltında tutulduklarına dair bir bilginin kendileriyle paylaşılmadığını söyledi.

Yetkililerin Talib'e çeşitli belgeler imzalatmasının yanı sıra baba ve oğluna birçok şahsın fotoğrafının gösterilerek bu kişileri teşhis etmeye zorlandıkları belirtildi.

Katar, 5 ay gözaltında tutmasının ardından Talib ve oğlunu 24 Aralık 2020'de serbest bıraktı.

Talib, oğlu ve kızıyla 2010 yılında Mavi Marmara filosuna katılmış, oğlu bu filoya yönelik İsrail saldırısında ağır yaralanmıştı.

Ancak serbest bırakılmalarından hemen önce ABD Hazine Bakanlığı, Lokman'ın başka bir oğlunu El Kaide'ye "finansal aracı" olmakla suçladı ve Ahmed Lokman Talib, 2021'de Melbourne'de tutuklandı.

Baba Lokman Talib ise, vatandaşı olduğu Avustralya'nın kendisini "terör saldırısına karışacağı ve terör örgütlerine yardım edeceği şüphesiyle TEO adlı bir terör izleme listesine" eklediğini belirtti. Avustralya, söz konusu listeye alınması sebebiyle Talib'i bir süre ülkeye geri kabul etmedi.

Talib, kendisi hakkında herhangi bir suçlama yapılmadığını ve yargılanma sürecine girmediğini savunuyor. Talib'e göre ailesine yönelik toplu cezalandırma süreci, onun gözaltına alınıp alıkonulduğu gün başladı.

Profesör Lokman Talib, şu anda Griffith Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışıyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.