Bahreyn ve Katar 6 yıl aradan sonra ilişkileri normalleştiriyor

Bahreyn ve Katar 6 yıl aradan sonra ilişkileri normalleştiriyor

Katar ve Bahreyn, yıllardır devam eden kopuk ilişki sürecinin ardından yeniden diplomatik ilişkileri yeniden tesis edeceklerini açıkladı.

(Fotoğraf: BAE Başkanlığı)

Katar ve Bahreyn diplomatik ilişkileri yeniden tesis etme kararı aldı.

İki ülkenin dışişleri bakanlıklarından yapılan ayrı açıklamalarda, Katarlı ve Bahreynli heyetlerin çarşamba günü Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da bulunan Körfez İşbirliği Konseyi Genel Sekreterliği ana merkezinde bir araya geldiği belirtildi.

Katar Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada tarafların diplomatik ilişkileri yeniden kurma kararı aldığı duyuruldu.

Bakanlık açıklamasında ayrıca, iki ülkenin diplomatik ilişkileri yeniden tesis etme adımını "ikili ilişkileri geliştirmeye ve Körfez'deki birliği ve bütünleşmeyi güçlendirmeye yönelik ortak arzular doğrultusunda" attığı ifadesi yer aldı.

Bahreyn, 2017'de Suudi Arabistan, BAE ve Mısır ile birlikte "İran'la çok yakın ilişkiler sürdürdüğü, diğer ülkelerin iç işlerine karıştığı ve terörizmi desteklemeye çalıştığı" iddialarıyla Katar'a boykot uygulamıştı.

Suudi Arabistan ile Katar arasında ilişkiler sonradan normalleşse de Bahreyn bu yönde bir adım atmamıştı.

Körfez bölgesinde bulunan Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Kuveyt, 1971 yılında İngiltere'nin bölgeden çekildiği döneme kadar birer sömürge toprağıydı. Bu ülkeler 1971 yılında İngilizlerin çekilmesi sonrasında bağımsız devletler haline geldiler.

Körfez ülkeleri arasında zaman zaman benzeri diplomatik krizlerin yaşanması dikkat çekiyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.