Kunduz katliamı: Dünya gözlerini yumdu, yerel basın ise suspus

Kunduz katliamı: Dünya gözlerini yumdu, yerel basın ise suspus

Dünya, Afganistan'ın kuzeyinde gerçekleşen katliama gözlerini yummuş durumda.

Geçtiğimiz Pazartesi günü Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz iline bağlı Deşt-i Arçi ilçesinde bir medresenin hedef alındığı hava saldırısının yaraları sarılmaya çalışılıyor.

ABD tarafından kurulan Afgan hava kuvvetlerine bağlı savaş uçaklarının ilçedeki bir medreseyi hedef aldığı hava saldırısında, çoğu çocuk en az 100 sivil yaşamını yitirmesinin ardından halkın tepkisi dinmiyor.

Kunduz ve Kabil gibi ülkenin büyük kent merkezlerinde gösteriler düzenleyen halk, Kabil hükümetine bağlı güçlerin düzenlediği bu katliamı bir şekilde dünya kamuoyunda laik olduğu yere getirmeye, gündem etmeye çalışıyor.

Gerek Afganistan'daki yerel basın olsun gerekse dünya basını konuyu gündemde tutma konusunda gereken hassasiyeti gösterebilmiş değiller.

"Sivilleri Taliban vurdu"

Afganistan Savunma Bakanlığı tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada, medreseye düzenlenen hava saldırısında Taliban'ın toplantısının hedef alındığı iddiası üzerinde duruldu. Suçlamaları kabul etmeyen bakanlık, hava saldırısından sonra Taliban'ın sivillerin üzerine ateş açtığını iddia ediyor.

Görgü tanıklarının ifadeleriyse Savunma Bakanlığı'nın açıklamalarını yalanlar nitelikte. 

Yerel medyaya konuşan görgü tanıkları, Afgan hava kuvvetlerine ait savaş uçaklarının, medresedeki merasimin başlamasından kısa bir süre sonra bölgedeki sivilleri bombaladığını aktarıyor.

Hükümet yoğun eleştiri bombardımanı altında

Medrese bombardımanı sonrasında ülke içinde hükümet muhalifi olan ve olmayan kesim tarafından yapılan eleştiriler Eşref Gani iktidarını oldukça zor durumda bırakıyor.

Yerel televizyon kanallarında yapılan tartışma programlarında, hükümet güçlerinin Taliban'ın merkez kurduğu yerleri bildiğini, ancak bunun yerine medrese ve diğer sivil yerleşim yerlerini hedef aldığı öne sürülmekte.

Afganistan'daki kimi uzmanlar ise hükümetin izlediği bu katliam planının, Taliban'a olan desteği artıracağına dikkat çekiyor.

Çoğu eleştiride ülkedeki istikrarın artırılması için iktidarın bir çaba göstermediğinin üzerinde duruluyor. İnsanların aç ve işsiz olması ve bunun yanında bir de öldürülmeleri, halkı Taliban'ı desteklemeye iten bir diğer etken olarak görünüyor. 

Yerel basın suspus

Afganistan'da ABD ve batılı ülkeler tarafından fonlanan medya kuruluşlarıysa saldırıyla ilgili sadece yüzeysel bilgiler veriyor. Ülkedeki medya da konuyu gerektiği kadar gündem etmediği için yoğun eleştiri altında.

ABD saldırıya sessiz kaldı

Her platformda sivil ölümleri konusunda "hassas" olduklarını bildiren ABD Dışişleri Bakanlığı, olayın ardından kendilerine yöneltilen yazılı sorular üzerine, "Sorularınızı Afgan hükümetine yöneltin." açıklamasını yapmakla yetindi.

Bakanlıktan isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili AA'ya yaptığı açıklamada, saldırıya ilişkin haberleri takip ettiklerini ifade ederek, "Sivil ölümlerinin olduğu yönündeki iddiaları ciddiye alıyoruz ve masum insanların hayatlarını kaybetmesinden üzüntü duyuyoruz." ifadesini kullandı.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.